Бихме си спестили много нерви, ако умеем да подхождаме правилно към дадена ситуация. Понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но  затова идват на помощ психологическите трикове, които е добре да владеем, когато се намираме в неудобно положение. Ето ги и тях:

1. Ако очаквате скандал.

Ако например имате да съобщите лоша новина на някого (особено ако човекът е подчинен на вас), седнете до него, а не срещу него. По този начин ще създадете усещане за равенство и съпричастност. Скъсената дистанция освен това потиска гнева. Ако човекът се ядоса, ще е много по-малко вероятно да ви се развика, докато седи до вас.

2. Проверка на отношението.

Ако сте попаднали в нова група и се чудите какво е отношението на хората към вас и какво впечатление сте оставили у тях, обърнете внимание на положението на краката им. Според психолозите, ако краката на хората сочат към вас, значи проявяват интерес.

3. Избори.

Ако се опитвате да накарате децата си да хапнат нещо полезно, което не обичат, постарайте се да им дадете избор. Предложете им две блюда с две или три броколи. Така има по-голяма вероятност да поискат, освен това ще се почувстват отговорни и значими, като вземат самостоятелно решение.

4. Запазете спокойствие.

Ако спорите с някого, запазете спокойствие и най-важното – говорете тихо. Ще видите, че това автоматично ще успокои и човека срещу вас.

5. Ако някой ви наблюдава.

Ако имате чувството, че някой ви наблюдава, има един сигурен начин да проверите това. Прозейте се и вижте с периферното си зрение дали и той ще се прозее.

6. Ако ви надуват главата.

Ако си имате работа с някой дърдорко, който не спира и не спира да говори, можете да изпуснете нещо на земята, което да го стресне и да го накара да се усети.