Предпазните мерки, които всеки от нас опитва да вземе, за да защити себе си и околните от коронавируса, от ден не ден сякаш се увеличават.

От простичките съвети как да си мием правилно ръцете, да сме винаги (понякога) с маска, да (не)сложим еднократни ръкавици, които след това да изхвърлим, до дезинфекцията на дома с белина или...

Ето сега специалисти от parents.fr отговорят на въпроси как да пазаруваме най-безопасно в магазина.

Трябва ли да нося собствен плик

За да избегнете в най-голяма степен контакт със заразени повърхности, вместо кошница или количка, които са на разположение в магазина, използвайте собствени. Въпреки опитите на управата да поддържа хигиена, липсва персонал и няма как да разчитате, че преди вас е имало дезинфекция.

Да нося ли ръкавици

Няма особен смисъл да пазарувате с ръкавица. Нещо повече, те могат да увеличат риска от зараза, ако забравите да ги свалите и се наложи да говорите по телефона, например.

Според проучване, публикувано на 17 март в списание New England of Journal Medicine коронавирусът може да живее 2 до 3 дни върху пластмасови опаковки и 24 часа върху картон.

Единствената предпазна мярка е да си миете продължително и правилно ръцете си, преди да отидете в супермаркета и след като се върнете оттам.

Да нося ли маска по време на пазара

Маските са необходими, ако човек е носител на вируса. Те не гарантират защита от вируса, освен специалните, с които трябва да е оборудван медицинският персонал.

Как да пипам стоките в магазина

Добре е да се пипа възможно най-малко, за да се ограничи рискът. И в никакъв случай след това не докосвайте лицето – вирусът лесно прониква през лигавиците: уста, нос, очи.

Снимка: Guliver / iStock

На какво разстояние да стоя от хората 

Стойте поне на 1,5, а още по-добре - на 2 метра от другите клиенти в магазина, за да се предпазите от възможна зараза.

На вратата на всеки магазин има табела, която напомня това. Има и ограничения за това по колко души наведнъж може да влязат.

По-безопасно ли е да поръчваме онлайн

Рисковете са еднакви. На практика продуктите, които поръчвате, идват от същите рафтове в супермаркета, от които пазарувате и има риск да са заразени.

Виж още: Можете ли да хванете COVID-19 от пощенска пратка или докосвайки смартфона си?

Пазаруването онлайн е вариант за възрастни и инвалиди, които са трудноподвижни.

Връщайки се от пазар

Първата задача, връщайки се от пазар, е да си измиете добре ръцете. Махнете опаковките на продуктите. Вирусът може да остане дълго върху амбалажа – той остава с часове върху картон и пластмаса. След всяка операция отново си мийте ръцете.

А ето и съветите на на Бойко Сачански, дългогодишен управител на „Билла България“.