В период на силен стрес децата реагират със симптоми като главоболие, сънливост, бледо лице или загуба на апетит. Пак тогава е много вероятно да изпитат и безпричинна умора.

Как да я разпознаете и по какъв начин да помогнете на децата, за да преодолеят това неразположение?

Първа причина: проблеми със съня

Проблеми със съня може да бъде сред най-вероятните причини за умора при децата. Според последните проучвания, близо 25% от малчуганите страдат от нарушения на съня. Като причините за това са най-различни: неправилно хранене, заседнал живот, прекомерна употреба на електронни устройства и т.н. А сънят при децата е от изключително значение, тъй като наред с всички ползи, които носи на възрастния човек, при малчуганите той е важен и за когнитивното развитие и учене, за регенерация на клетките и за цялостна почивка на тялото от всичко онова, което то е усвоило като умения през деня.

В този смисъл сънят е ценен актив, необходим за правилния психо-физически растеж на всяко дете. И ако забележите сънливост през деня, това може да издава проблем, свързан с нощните часове и недобрата релаксация.

Домашен лек в такава ситуация (стига да няма по-сериозна причина за нарушения и некачествен сън) е обикновеният билков чай от лайка, който може да дадете на детето около час преди лягане. Тази билка по естествен път помага за регулиране на цикъла сън-будност.

Втора причина: главоболие

Понякога, като допълнение на умората, се появява и главоболие. Това не е повод за притеснение, тъй като главоболието засяга приблизително 25-30% от децата в училищна възраст (като случайно събитие) и около 6-8% като повтарящ се епизод (по веднъж на седмица). Много често това са първични главоболия или такива, които не са причинени от други заболявания, но по същество зависят от генетичните фактори и начина на живот.

Важно е да знаете, че има различни видове главоболие и всяко се нуждае от специфичен диагностично-терапевтичен подход. Много често причината е в забързания живот, който засяга и децата: един или два спорта, курс по английски, компютърен курс, балет, музика или танци… Телата им неизбежно страдат от целия този стрес, проявявайки се под формата на главоболие, придружаващо умората.

Трета причина: загуба на апетит

Загубата на апетит в съчетание с умора понякога е знак за желязодефицитна анемия при децата. В някои случаи към това се добавят и чести прояви на главоболие и раздразнителност.

Недостигът на желязо може да причини нарушение на съня и т. нар. синдром на „неспокойните крака“ през нощта. В най-тежките форми при децата се проявява със следните симптоми: побеляло лице, тахикардия, затруднено дишане, намалена физическа кондиция.

Продължава на страницата на Новите родители