Дори изкусният лъжец може да се издаде, ако знаем какво да наблюдаваме. Езикът на тялото понякога казва повече от думите.

Ето 6 знака, които са безспорно доказателство, че говорите с лъжец:

1. Паузи

Един от най-издайническите знаци, че човек лъже, е паузите в говора му. Ако често повтаря „ааа“ и „ъъъ“, е много вероятно да не му е чиста работата. Тези паузи обикновено са нужни на говорещия, за да доизмисли версията на лъжата си.

2. Продължителност на емоцията

Обикновено истинската, неподправена и искрена емоция продължава около 5-6 секунди. Ако някой запази свръхемоционалното си изражение повече време, най-вероятно се преструва. Пробвайте да изобразите една и съща гримаса в продължение на 10 секунди например и ще се убедите, че не е лесна работа. Така че имайте си едно наум!

3. Закъснели реакции

Учените са установили, че първо са емоциите и после са думите. Ако един човек първо ви каже, че е ядосан и после изобрази гняв на лицето си, не звучи много истинско. Ако ви кажат, че много се радват за новата ви работа и после се появи усмивката, също не вярвайте.

4. Искреност на емоцията

Истинските емоции са искрени и спонтанни, затова е трудна работа да се имитират или изиграят. Емоцията е истинска тогава, когато се променя цялото изражение и цялото лице, а не само част от него. Например ако един човек ви се усмихва широко, но очите му остават безизразни, а веждите му - неподвижни, бъдете убедени, че си имате работа с лъжец и лицемер.

5. Повтаряне на думите

Подборът на думи също е показателен за искреността. Ако човек отговаря със същите думи, които са били използвани във въпроса, е доста подозрително. Това показва, че се чувстват несигурни и вероятно гузни и затова избягват импровизацията. Ако повторят въпроса ви и не отговорят, това също е лош знак – така постъпват много лъжци, за да спечелят време.

6. Прикриване на лицето и/или устата

Един от най-издайническите знаци на тялото е прикриването на устата и/или лицето. Това е често срещан жест при лъжците – чисто психологически смятат, че това им помага, за да прикрият истината. Бъдете нащрек за подобни знаци!

Bright Side