В днешния фалшив и лицемерен свят не е лошо да разполагаме с някои трикове, за да разпознаем неискреността срещу себе си. От една страна, е важно да се уповаваме на инстинктите си, които рядко ни подвеждат, но от друга страна, е важно да разполагаме и с неоспорими доказателства. Търсете ги в очите!

Когато се усмихваме искрено и от сърце, ъгълчетата на устата ни се обръщат нагоре, бузите ни се повдигат, а кожата около очите ни се набръчква. Това е така, защото мускулите на скулите и около очите се съкращават. Затова се вгледайте в очите – те задължително се присвиват и променят леко формата си при искрената усмивка. Искрената усмивка е неволева, тя е непреднамерена и затова подобна реакция на лицевите мускули не може да бъде избегната. Тази усмивка е известна още като „усмивката на Дюшен“ по името на френски невролог, открил разликата в използваните мускули при искрената и фалшивата усмивка още през 19.век.

Когато усмивката е фалшива, тя изглежда някак асиметрична. Горната част на лицето ни не се променя. Неискрената усмивка е преднамерена, поради което различни части на мозъка контролират използваните мускули. Освен това тази усмивка не е дълготрайна – като всяка неискрена емоция. Затова е много лесно мускулите да се върнат в първоначалната си форма. Докато при искрения смях по лицето на смеещия се могат да се открият следи от усмивка дори и след като е спрял да се усмихва.

Цветелина Велчева