Вероятно сте виждали в най-топлото време как по кожата на бебето се появяват малки червени мехурчета или пък просто загрубява? Това състояние се нарича милиария. Не е сериозен дерматологичен проблем, а по-скоро малко неудобство, често свързано със сезона.

Какво представлява и как да го разпознаем

Милиарията е обрив, който се появява най-често през лятото, правейки кожата зачервена, по-груба и покрита с мехурчета. Понякога може да се появи и през зимата, ако детето страда от жегата или е облечено прекалено. Именно потта провокира този проблем. Вместо да се изпари, тя остава заседнала в потните канали и причинява силно дразнене на кожата.

Кои области на тялото са най-засегнати

Проблемът засяга най-често зоните на тялото, които се нагряват най-много. Такива са:

вратът,

тила,

слабините,

подмишниците,

гънките на крайниците,

лицето.

Това не е сериозна патология, но е неприятна и може да причини силен сърбеж.

Защо най-засегнати са бебетата и децата

Проблемът е в терморегулацията. Възрастните имат по-добър механизъм за регулиране на телесната температура, докато при децата и особено при бебетата, той е все още несъвършен. Освен това най-малките не могат да се съблекат сами, когато им е горещо, нито да алармират. Също така телесната им повърхност е намалена и отделят по-малко топлина.

Как да реагирате при появата на милиария

По принцип дразненето от изпотяването отшумява доста бързо, ако се реагира веднага. То отзвучава в рамките на най-много два дни. Но само при условие, че причините са елиминирани.

Първото и най-банално е да съблечете детето и да му облечете по-леки памучни дрешки, когато забележите, че страда от жегата.

Обърнете внимание и на средата. Най-добре е в топлото време то да стои на хладно у дома.

Също изрежете ноктите си и поддържайте къс маникюр, за да не надраскате и допълнително раздразните нежната бебешка кожа.

Правете освежаваща баня, дори няколко пъти на ден, с топла вода, към която сте добавили лъжица оризово или царевично нишесте, които имат абсорбиращо действие. Кожата след това трябва да се подсуши с мека кърпа, с попиване.

Ако ситуацията се влоши, незабавно се обадете на педиатъра, който може да предложи перорален антихистамин.

След преминаване на острата фаза може да нанесете и хидратиращ крем, който облекчава сърбежа и освежава мъничето.

По-добре вземете мерки предварително

Внимавайте винаги да поддържате подходящата хидратация, като карате детето да пие вода или го кърмите по-често.

Проверявайте и температурата му, като докосвате задната част на врата му, дръжте го в хладна стая и не го оставяйте да излиза, когато е много горещо.

Продължава на страницата на Новите родители