Единственият начин, който наистина работи, е да си дадете време. Както твърди биологическата антроположка Хелън Фишер, “Може да дойде ден, в който човекът, спал в леглото ви, вече няма да е там. И вие ще се събудите една сутрин и ще разберете, че вчера не сте мислили за него или нея изобщо”. Всъщност, изследванията показват, че обикновено даваме твърде големи прогнози за времето, което ще ни е необходимо, за да се почувстваме по-добре сред раздяла.

Но има няколко изпитани помощни метода, които да облекчат и ускорят процеса, за да си стъпите емоционално на краката както преди. Ето тези научни съвети, които са препоръчани от специалисти в различни научни области, които изучават човешката емоционалност и поведение:

Не следете бившия си партньор във Фейсбук. Оказва се, че тези, които следят бившите си половинки във социалната мрежа, е много по-вероятно да развият сериозно негативни чувства към човека, още повече да го искат обратно и всъщност много да затруднят преодоляването на раздялата .

Направете списък от пет неща, които бъдещият ви партньор трябва да има, и пет неща, които не трябва да притежава. Ползата от това упражнение е, че може да започнете конструктивно да търсите партньор, който просто да е по-подходящ за вас от бившия.

Разберете, че въобще не е задължително раздялата да отразява някакви отрицателни черти у вас, това е много важно. Много научни изследвания показват, че способността от справяне с раздялата до голяма степен зависи от начина, по който виждате себе си.

Запишете си няколко неща, които са били несъмнено полезни като резултат от раздялата. Това ще намали значително стреса от ситуацията и ще ви помогне да отправите поглед напред с положителна инерция.

Говорете за раздялата. Оказва се, че когато говорите за раздялата и обективизирате и споделяте чувствата си за нея, това по някакъв начин й помага да “излезе” от вас. Направете го.

Източник: Science Alert