"Гневът е киселина, която може да причини повече вреда на съда, в който се съхранява, отколкото върху това, върху което се излива." - Марк Твен

Крещенето е средство за придобиване на контрол, на сплашване. Но то изобщо не е здравословно за взаимоотношенията и всъщност разваля добрите отношения и здравата комуникация. Крещенето никога не води до дългосрочни положителни резултати, нито е конструктивен начин за справяне с трудна ситуация. Някой може да се съгласи с вас на момента, но то ще е само, за да ви накара да спрете да крещите, а не защото е променило мисленето на другия. Всеки от нас има моменти, в които избухва по някаква причина. Трябва да сме наясно с нашите собствени изблици на гняв, за да разберем, как да се справим с един гневен и викащ човек. 

Защо хората крещят?

Важно е да разберем причината, поради която някой крещи, защото тя е показателна за проблемите в психиката на това лице, които нямат нищо общо с ответната страна. Крещенето е отражение на емоционална нестабилност, макар че викането е предназначено да покаже сила и господство в ситуацията. 

1. Лоши умения за справяне

Много хора крещят, защото това е техният механизъм за справяне в трудни ситуации в живота. Те се нуждаят от някаква помощ в намирането на по-добри начини за регулиране на емоциите си, защото крещенето не е здравословно за тях.

2. Загуба на контрол

Човек може да крещи, защото чувства загуба на контрол над ситуацията. Може да бъде затрупан от мисли, чувства и емоции и да загуби контрол над всички тези неща наведнъж. В такъв случай, крещенето е опит да се придобие контрол над това, коетосе  преживява. 

3. Усещането за заплаха

Гневливите хора често имат много чувствителна психика или са емоционално лабилни и се опитват да се защитят, когато се почувстват застрашени.