Крясъците не помагат да се разреши нито един проблем. Най-много да откажете детето да споделя, да го тласнете към лъжата или бягството от часовете, дори да намрази училището. Ето какво можете да направите, вместо да се разкрещите, когато видите двойка в бележника:

1. Осигурете на детето си спокойно място за учене. Това може да му помогне да не се разсейва, както и да възпита у него навика да учи редовно, съвестно и отговорно. Освен това му показва ясно, че вие сте на негова страна и искате да му помогнете. Осигурете му местенце за учене, като го снабдите с всякакви помагала за училище – уютно и ползотворно.

2. Навиците невинаги са лошо нещо. Създайте му някаква рутина след училище. Първо да си свърши домашните работи, след това да пристъпи към всичко, което му се иска да прави – да излезе с приятели, да поиграе на компютърната игра. Вероятно тези неща изглеждат съвсем очевидни, но замислете се доколко успявате да ги приложите на практика ежедневно. Навикът е нещо, което дава сигурност и помага работата да се свърши бързо и ползотворно. Детето трябва да се научи да се възползва максимално от свободното си време – учене и пълноценна почивка.

3. Опознайте се с учителите на децата си. Важно е да ги познавате, за да получавате непосредствена обратна връзка за поведението и успеха на детето си. Често учителят вижда страни от характера и поведението, които за вас остават скрити. Обмяната на информация може да бъде само в полза на ученика. Важно е да ви възприема като партньори в опита си да му помогнете, а не да го провалите или измъчвате. Освен това ще се запознаете с подхода и изискванията на всеки учител, за да избегнете реплика от рода на :“Ама така не ни показаха в училище!“, когато се опитате да дадете някакъв съвет.

4. Следете напредъка на детето си. Това ще ви помогне да установите какво му помага и какво му пречи в процеса на ученето.

5. Не забравяйте, че наградите и похвалите вършат по-добра работа от наказанията и критиката. Окуражете детето, когато видите, че се старае, проявява прилежност и желание да се справя по-добре. Ако постоянно го критикувате и му се карате, рискувате да го демотивирате и обезкуражите.

6. Пробвайте различни методи на учене. Разберете коя памет работи най-добре у вашето дете – визуалната, слуховата и т.н. Изпитвайте го на материали, след като е учил по различни методи – само е чел наум, чел е наум и на глас, не само е чел, но и е записвал важната информация. Колкото по-бързо детето открие своя най-ефективен метод на учене, толкова по-добре за всички.

7. Създайте му навик да чете. Всяко дете, което не чете, е дете с беден речник и трудности в ученето. Книгите са истинското богатство и истинският учител, който ще му помогне да се справи и с уроците си.

8. Помнете, че детето се нуждае от почивки. Не можете да очаквате от него да учи денонощно. Насърчавайте го да си свърши работата, за да може после да прави нещо друго, но не и в обратния ред. Нека свикне, че е важно първо човек да изпълнява задълженията си, а после да си почива – така и почивката ще бъде по-сладка и пълноценно.  

9. Говорете с детето си. Напомнете му, че винаги може да разчита на вас и да говори с вас открито за нещата, които го притесняват, а не със страх и свито сърце, че ще му се скарате или ще ви разочарова. Това не само ще заздрави връзката ви, но ще му помогне да расте спокоен и уверен човек.   

10. Нека имате високи очаквания. Изисквайте повече от детето си, не се задоволявайте с посредствен резултат. Колкото е важно да нямате прекалено завишени очаквания, толкова е важно да нямате и прекалено занижени. Така детето ще знае, че вярвате в него и очаквате да се справи много по-добре, защото е във възможностите му.

Цветелина Велчева по материали от BrightSide.me