Кожата представлява най-външната структура на нашето тяло и има, наред с  многото си функции, важната отговорност да ни защитава от околния свят и да ни осигури основния елемент на живота – водата.

Между различните й слоеве протича непрекъсната обмяна на вода и липиди (мазнини), които създават повърхностен слой наречен хидролипиден филм, притежаващ способността да предпазва кожата от външните агресори и да поддържа повърхността й добре хидратирана.

Само непокътната и добре хидратирана кожа може да изпълнява ролята на бариера срещу външните агресори (вируси, бактерии, дразнители, алергени).

Някои фактори на дехидратация обаче могат да променят този крехък баланс - както физически (вятър, студ, влажност и дори продължителен контакт с вода), така и химически (загуба на липиди, причинена от непрекъснатата употреба на химикали като повърхностноактивни вещества, присъстващи в някои детергенти).

Какви са последиците

Дехидратираната кожа частично или напълно губи капацитета си на бариера и така позволява навлизането на бактерии и други чужди вещества, с последваща тенденция към възпаление, инфекции и загуба на еластичност.

Сред нарушенията, свързани с промяна на кожната бариера, можем да включим някои много чести заболявания при децата - като атопичен дерматит и дерматит, причинен от памперсите.

Какво да направите, за да поддържате правилната хидратация

За да се осигури правилната степен на хидратация на кожата и да й се позволи да изпълнява своята роля на първа защита срещу външните агресори, е необходимо да се грижим за нея всеки ден, от самото раждане на бебето, след което и през цялото детство.

Ето какво означава това:

- Винаги осигурявайте добра обща хидратация на тялото (детето трябва да пие достатъчно течности през деня);

- Къпането да не бъде твърде продължително (около 10 минути е най-добре) и да бъде с по-хладка вода;

- За почистване на кожата използвайте неагресивни продукти, за предпочитане с малко компоненти (например оризово нишесте за ваната на бебето, а при по-големи деца течни почистващи продукти с неутрално или леко кисело рН);

- Използвайте хипоалергенни омекотяващи продукти, без сенсибилизиращи и некомедогенни аромати (като масло от сладък бадем) и в случаите, когато е необходимо и по съвет на педиатъра - специфични продукти, способни да възстановяват повърхностния хидролипиден филм и да преструктурират променената бариера на кожата;

- Омекотяващите продукти е добре да се използват след къпане, когато кожата е все още влажна. По този начин те помагат както за задържане на вода в кожата, така и за възстановяване на липидите, присъстващи в роговия й слой, подобрявайки функционалността на кожната бариера;

Продължава на страницата на Новите родители