В затворените спортни зали и центрове, в басейните и дори на ледените пързалки на закрито, обикновено правилата за облекло са ясни. А и децата имат възможност преди и след тренировка да сменят своите дрехи, което им помага да се аклиматизират към времето навън, след като приключат. Не така обаче стои въпросът с децата, които тренират на открито. В топлото време това не представлява проблем, но в студените месеци има риск от настинка, ако не се вземат нужните мерки.

Какво трябва да знаете, за да не се стига до такива неприятности? Спортът на открито е много полезен, тъй като децата са на свеж въздух, но за да се предпазят от евентуални заболявания, те трябва да бъдат облечени правилно. Какво означава това?

Като зелка

Звучи малко като бабин съвет, но е изключително полезен и практичен. Става дума за обличане с много слоеве дрехи, което позволява на детето да се съблича и облича според външната температура и интензивността на тренировката. В края на по-сериозна тренировка например, то може да се окаже и по къс ръкав, което в никакъв случай няма да му навреди, тъй като бързо ще се облече.

Винаги с дреха за подмяна

Не е необходимо да детето да се преоблича от главата до петите след тренировка на открито. Достатъчно е да смени потната тениска, която да не залепне и изсъхне върху гърба му. Останалите дрехи няма нужда да подменя. А една резервна тениска в сака не отнема много място.