„Децата учат най-добре, докато играят“. (Доктор Мария Монтесори)

Следвайки този основен принцип, доктор Мария Монтесори насърчава да включвате в ежедневието на вашето дете възможно най-много практически активности и игри. Понякога обаче е трудно да намерим занимание, което да задържи неговия интерес. В тази статия ви представяме десет идеи за Монтесори активности, които освен забавни, са образователни и интересни. Ето кои са те.

1. Играйте настолни игри

Освен, че са интересни и забавни, настолните игри са чудесен инструмент за учене. С тях детето ще стане по-добро в броенето, четенето, изготвянето на стратегии и работата в екип. Някои настолни игри помагат и за развитието на пространственото мислене на малките.

2. Четете заедно

Четенето всеки ден има множество ползи. От една страна детето ще научи много нови думи и ще разшири своя речник, а от друга - ще развие въображението и креативността си. Направете четенето още по-интересно, като обсъждате историите и задавате на вашето дете различни въпроси. Също така не забравяйте понякога да му давате свобода то да избира какво да четете.

3. Опознавайте природата

Отделянето на време за игра сред природата е от съществено значение за растежа и развитието на децата. Навън има един цял прекрасен и необятен свят за опознаване, а ежедневната физическа активност без съмнение е полезна за малките. Затова излезте навън и се забавлявайте. Ето някои идеи за игри навън, които да опитате:

Игра на живи срещу неживи предмети, в която обсъждате кои предмети спадат към живата природа и кои към неживата.

Игра на облаци, в която коментирате на какво ви приличат различните облаци на небето.

Търсене на съкровища - Направете си карта със снимки на различни растения и животни, които може да видите навън. Следващия път, когато излезете с детето, носете картата и заедно открийте всички съкровища, които има на нея.

4. Направете си карти за учене

Децата обичат игрите с карти, затова те са един чудесен метод за учене на нови неща - на животни, растения, плодове, зеленчуци и др. От едната страна на картата сложете снимка, а от другата - име. Целта на играта е детето да отгатне това, което е от другата страна на картата. С тази активност малките усъвършенстват едновременно своите езикови и визуални умения.

5. Игра „Кажи противоположното“

В тази игра детето трябва да каже противоположното на това, което чува. Например, може да му кажете „Кажи лилаво с много висок глас“, което означава, че то трябва да го прошепне тихичко. Освен, че е забавна, тази игра развива комбинативното мислене на децата.

Продължава на страницата на Новите родители