Всички искаме да знаем как да направим така, че мозъкът ни да работи по-добре под стрес. Оказва се, че ако пишете за начина, по който се чувствате, това може да ви помогне много. А при хора, които са хронично притеснителни и непрекъснато се тревожат за различни неща, това би могло да отключи много потиснати когнитивни ресурси.

“Донякъде е по същия начин както когато хора, които се тревожат непрекъснато, са в състояние на мултитаскинг – те вършат една водеща задача и едновременно с това се опитват да наблюдават и потискат своите притеснения,” обяснява Ханс Шрьодер, водещият автор на изследването.

По време на проучването на една група от хронично притеснени хора е било дадено да пишат за своите най-дълбоки чувства в продължение на 8 минути преди да получат стресираща задача за изпълнение.

Резултатите са били сравнени с тези на другата група, която е трябвало да пише за тривиални неща, като например какво са правили предишния ден. Сканирания на мозъка са разкрили, че мозъците на тези участници, които са изразили своите дълбоки емоции, са работили много по-ефективно в условията на последващия стрес.

Множество изследвания са показвали, че изразителното писане може да е много полезно в случаи със справяне на стресиращи събития в миналото. Но новината при това изследване е, че писането може да помогне при бъдещи стресиращи събития, което е наистина интересно и неочаквано.

Psy Blog