Всяко бебе има свои текстилни принадлежности – от чаршафите, с които е застлано леглото му, през хавлията за къпане, до дрешките. Съвсем нормално е тези материи да се изцапат (тук няма значение причината), а вие като майка да искате те блестят от чистота.

Понякога обаче петна остават, въпреки цялото ви старание. Какво да направите в такъв случай? Ето няколко полезни съвета, които могат да ви помогнат да се справите с белотата на прането по лесен начин.

Накиснете най-деликатните тъкани

Чаршафи с дантелени ръбове, бродирано бельо и много фини пелени се срещат почти при всяко бебе. Може би имате само един такъв „аристократичен“ аксесоар, но и това е достатъчно, за да се ядосвате, когато красивата му повърхност се оцвети в неприятно жълто.

В този случай, при особено деликатно пране, техниката на накисване е тайната за премахване на петната. Просто накиснете дрехата или тъканта за една нощ във вода, в която сте разтворили малко мек сапун, а по-упоритите петна леко натъркайте със сапуна. На следващата сутрин изплакнете внимателно на ръка, като добавите и малко от бебешкия перилен препарат.

След като изплакнете дрехата, не я изстисквайте, а я подсушете внимателно с кърпа. После я прострете, но не вътре в стаята, а на открито и много слънчево място – слънцето „лекува“ и избелва допълнително петната.

Хитрини в пералнята

Обикновеният чаршаф от чист памук лесно пожълтява, но изпирането му може да бъде ефикасно, ако използвате една лесна хитрина. Пуснете програма с топла, а не студена или гореща вода, като преди това добавите към праха за пране и малко сода бикарбонат. След това можете да продължите, като активирате деликатна програма, която не уврежда тъканите.

Бабини методи

Има някои методи, които въпреки модерните времена, продължават да се използват успешно, защото просто действат. Ако имате камина в дома си или огнище в двора, може да използвате пепелта за заличаване на петната. Разтворете малко пепел в топла вода и накиснете в нея нацапаната дреха. Не се притеснявайте, ако забележите нови черни петна - след изпиране в пералнята, което е следващата стъпка, те ще изчезнат, а резултатът е наистина впечатляващ.

Пепелта е подходяща за памучни материи. При вълнените помага прясно мляко. В този случай изцапаната дреха се накисва за един час в мляко със стайна температура, след което се изпира с мек сапун или бебешки перилен препарат.

По материали от DonnaD / Новите родители