Как да станете „нормалния човек“, който всички искат да бъдат

31 август 2019 г., 13:53
6405

Снимка: Photographee.eu/ Shutterstock

Онзи ден един клиент ми казва, разкъсван от срам:

„Един нормален човек няма да се тъпче с чипс направо от пакета. Сигурен съм, че вие никога няма да направите такова нещо.“

Да, бе. По мое мнение, ако ще се тъпчеш с чипс, това е единственият начин да го направиш – тайно, на скришно място, хрупайки щастливо и облизвайки сол от пръстите си. Какви други вредни неща има в чипса? Мононатриев глутамат? Подправки? Каквото и да е. Всичко това се облизва. Как иначе да ядеш чипс – в порцеланова чиния, с нож и вилица?

Но не става дума за чипса. Става дума за онези митични „нормални хора“.

Клиентите ми не спират да говорят за тях и казват неща, които са доста противоречиви: нормалните хора не ядат нездравословни боклуци. Един нормален човек никога няма да направи като мен. Или: на нормалните хора не им пука за всякакви глупави диети. Те не крещят на децата си и им намират любопитни и полезни занимания.

Един нормален човек никога не би живял в такъв разхвърлян апартамент. Нормалният човек ще се стреми към по-добър живот, ще се вижда с хора, а няма да стои затворен по цял ден. Нормалният човек никога няма да работи за жълти стотинки.

Нормалният човек обича купоните. Нормалният човек не губи време и пари по клубове. Харчи само за спорт и книги. Прави коледен календар за децата си. Може да си позволи приличен апартамент. Няма проблем с груповия секс. Не, не, не, момент, груповият секс е нещо изключено за нормалния човек.

Нормалният човек не прекарва много време в мисли за външния си вид и въпреки това изглежда страхотно. Тича редовно. Говори всички европейски езици. Нормалният човек няма целулит, не се поти, не оплешивява, не напълнява и ако трябва, може да яде стоманени пирони.

Той е особено успешен в емоционално отношение. Позитивен е и никога не се съмнява. Готов е да поема рискове. Никога не крещи на хората. Не се чувства неспокоен, уплашен или недоволен от себе си. Никога не е разстроен, нито един скандал не може да го нарани. Той е непобедим.

Казват, че един нормален човек няма да се чувства зле цяла седмица, след като е скъсал отношения с баща си. Колко време му трябва да се възстанови? Един ден? Половин час? Пет минути? Или това няма да го притеснява изобщо? Ще се усмихне и ще продължи напред. Ще  е „над тези неща“. Когато нормалният човек се дипломира, той вече знае каква е мисията му в живота. Как така? Бог знае! Магия.

Нормалният човек трябва да знае каква отговорност е да бъдеш родител. Как ще знае? Как може някой да разбере нещо толкова сериозно само с четене на книги и слушане на случайни съвети?

Струва ми се, че този нормален човек е един вид митично животно. Хибридно създание с котешка глава и конска опашка, един крак на крокодил и един на пиле. И яде стоманени пирони.

Въпреки това няма смисъл да обяснявам това на клиентите си. Те не ме слушат, когато им казвам, че такова животно не съществува.

В действителност „нормалният човек“ е само очертание, което запълваме с нашия отровен, парещ срам. Приписваме всички най-добри черти на „нормалния човек“ – той е безпогрешен, той е свободен да прави каквото си иска. Ако трябва да го изкрещим, той е свободен да живее!

И всичко, което ни остава на нас, е да бъдем недостойни и нещастни. Искаме да се смалим и да изчезнем, да се стопим...

Можем да говорим за нарцистично разстройство на личността в съвременния свят, но нека го оставим за друг път.

Рано или късно осъзнаваме, че нашето съзнание си играе жестока игра с нас. Трябва да приемем факта, че никой от нас не е нормален. Всички изпадаме в истерии и се тревожим за дреболии. Правим грешки и ни е трудно да разберем последствията. И понякога се чувстваме като кретени. И все пак всички сме нормални.

Има едно нещо, което трябва да направите, за да станете нормален човек. Нещо лесно. Нещо трудно.

Трябва да разширите границите на нормалното, за да включите себе си.

Някои нормални хора не обичат купоните. Някои се дразнят на децата, други на родителите. Други не могат да живеят без сладкиши. Има нормални хора, които си гризат ноктите, провалят се и не могат да преодолеят безпокойството си. Нямат време да направят коледен календар. И се тъпчат с чипс направо от опаковката.

Те правят нещата, които правим ние. Защото те, това сме ние. Повечето съвременни правила не ги пише в скрижалите на завета. Те са измислени наскоро, заедно с целулита и войната срещу него. Ние сме много по-нормални от тези правила.  И може би за тях не струва да се вдига толкова врява.

Добре. В началото мислех да пиша само за чипса, честна дума.  

Автор: неизвестен

Източник: Bright Side

 

Коментари