Преди дни клиентка ми говори с мъчителен срам:

- Никой нормален човек няма да плюска чипс на стълбището направо от пакета. Вие например сигурно не правите така.

Да, добре. По моему, ако ще плюскаш чипс, то трябва именно така – на стълбището, радостно, тайно от близките, шумейки с пакета и облизвайки солта от пръстите си. Какво вредно има още там – натриев глутамат, подправки? Ето какво има още да оближеш. А как ще заповядате да ядем чипс – с нож и вилица, от порцелан?

Но, тук, разбира се, работата не е в чипса. Работата е в митичните „нормални хора“.

Постоянно слушам за тях от клиенти, при това най-противоречиви неща. Те като призраци изскачат отвсякъде.

Нормалните хора никога не плюскат всякакви боклуци. Нормалният човек не би си позволил така да се разпаше. Или обратното: нормалният човек не би се безпокоил с диети и всичките тези глупости. Нормалният човек не крещи на детето си пред хората. Нормалният човек не се уморява от децата и се занимава с тяхното развитие.

Нормалният човек не би си позволил да живее в мръсотия. Нормалният човек има цел, социализира се, а не мухлясва в къщи. Нормален човек не би работил за такива пари.

Нормалният човек обожава компаниите. Нормалният човек не си губи времето и парите по кръчми, а само за образование и спорт. Нормалният човек би налепил календар за детето си. Нормалният човек би заработвал за нормален дом. Нормалният човек не е против групите. Не, обратното, нормалният човек дори не би си помислил за групи.

Нормалният човек не мисли за дрехи, но винаги изглежда отлично. Участва в маратони. Говори повечето известни езици. Няма целулит, не се поти, не оплешивява, не дебелее и не си гризе ноктите.

Що се касае до чувствата, нормалният човек ги държи под контрол. Той върви през живота с усмивка на уста. Винаги е позитивен. Чужди са му съмненията. Във всеки момент е готов да рискува всичко. Никога не вика, не изпитва тревоги, страх или угризения на съвестта. Не го огорчават децата, не обръща внимание на оскърбленията, не устройва скандали. Той е неуязвим.

Нормалният човек след скандал с баща си не би се чувствал мерзавец цяла седмица, ми казват. А колко може да се чувства, ден? Половин час? Пет минути? Не, оказва се, николко. Би се усмихнал и продължил. Би бил „над това“.

Нормалният човек при завършването си на университета вече знае какво е призванието му. Как го е разбрал? Един Бог знае.

Нормалният човек разбира какъв избор прави, когато зачева дете. Как го е разбрал? Как въобще може да се разбере, след като всички книги за родителството в най-добрия случай обхващат техническата страна? А в най-лошия – нагло лъжат, че ви чака безбрежно щастие, само понякога помрачено от желанието да поспиш?