Как да бъдем по-продуктивни според науката

30 октомври 2019 г., 18:01
1062

Илюстрация: Visual Generation / Shutterstock

Винаги имаме десетки задачи на дневен ред, а всъщност единственото нещо, което искаме да правим, е да си седим пред монитора и да браузваме Facebook и YouTube с чаша кафе в ръка.

Не се притеснявайте, решение има – това видео ще ви обясни как да използвате науката, за да бъдете по-продуктивни и да си свършите задачите по-бързо.

Лошата новина обаче е, че волята не е достатъчна. Тя е изчерпаем източник и може да бъде напълно изразходван, сочат изследвания. В случая става дума за концепция, наречена "изтощение на егото".

Не се опитвайте да се убедите, че трябва да положите по-здрави усилия. Подходете по-методологично.

Първата стъпка е продсто да започнете.

Началото е най-голямата пречка, която трябва да преодолеете. Преди това мозъкът визуализира трудните моменти и се опитва да симулира работа, като се фокусира върху дребни и незначителни задачи.

За щастие, съществува т.нар. Ефект на Зейгарник. Той ни кара да завършим задача, която вече сме започнали, и показва, че когато имаме недовършени проекти, изпитваме дискомфорт.

Когато става дума за управление на времето пък, можем да се поучим от световните музиканти.

Те не разпределят работата си през целия ден, а се фокусират върху малки периоди, в които репетират усилено (разбира се, с почивки). Интересното е, че не разчитат на волята, а на дисциплинираното спазване на графици. Изследванията показват, че най-елитните цигулари следват правилото 90/15 - 90-минутни репетиции, следвани от 15- до 20-минутни почивки. Те не се опитват да са в кондиция цял ден, а напротив - фокусират вниманието си в кратки периоди от време с планирани почивки, което е доста по-ефективен подход.

Как може да изградите подобна дисциплина и у себе си?

Давайте си крайни срокове. Дори документирайте прогреса си (например записвайте какво сте постигнали за определен период от време), сякаш спазвате диета. По този начин ще виждате много по-ясно какво реално сте свършили.

И не на последно място - вършенето на няколко неща наведнъж е абсолютно забранено!

Успех!

Коментари