Един богаташ решил да дари голяма сума пари за освежаването на малка църква. Още същата нощ Бог се явил в съня му, за да му благодари за добрия жест. 

Господ обещал да бди над него цял живот и да му изпраща предупреждения, когато мъжът е на грешен път и е близо до смъртта.

Вярвайки в знамението на съня, мъжът придобил голяма увереност и започнал да граби с пълни шепи от живота, вярвайки, че Бог го пази от всички злини. И така годините започнали да се нижат, а мъжът съвсем забравил за мярката.

Животът му минавал в запои до зори. Не се лишавал от нищо и често прекалявал с угощенията.  За него нямало нищо забранено и опасно, защото той вярвал, че ако е в беда, Бог ще го предупреди.

Междувременно здравето на богаташа много се влошило. Станало му все по-трудно да се движи. Оглушал и почти изгубил зрението си.

Въпреки всичко не иска да загърби слабостите и пороците си. И така една вечер Бог се явил, за да го посрещне в Отвъдното.

При вида му богаташът се шокирал. Той очаквал, че ще получи предупреждения от Бог, ако е в опасност, а сега Той искал от този свят така внезапно!

- Боже, защо не ме предупреди, че съм в опасност, както бе обещал? - запитал човекът на смъртния си одър;

- Чрез всички болести, които те сполетяха, ти изпратих много предупреждения, че вървиш по грешен път. Но ти така и не им обърна внимание и не промени живота си. Вече няма връщане назад!

Болестите и трудностите, които ни сполетяват, са предупреждение, че не се грижим добре за себе си, но рядко умеем да разчитаме знаците и посланията на Господ.

Източник: Sanovnik