Основният генетичен код в мускулите ни не се променя, докато тренираме, но ДНК молекулите в конкретните мускули се изменят значително химически и структурно. Тези модификации на ДНК в определените области спомагат за добиването на по-голяма мускулна сила, за натрупване на мускулна тъкан и за по-добър метаболизъм.

Въпросното явление в ДНК е известно като епигенетични промени и обхваща набавянето или загубата на химически елементи.

Човек, който е здрав, но не спортува, може да промени структурата на своята ДНК само с няколко физически упражнения. Нещо повече - кофеинът в сутрешното кафе също може да повлияе върху мускулите ни по същия начин, както спортуването, установява изследване, публикувано през 2012 г. в сп. „Cell Metabolism”

Учените са открили, че при хората, преминали през интензивна тренировка, се наблюдава промяна в химичния състав на тяхната ДНК и най-вече при металните химически елементи. Тези промени настъпват в участъците от ДНК, където се активират гените, подпомагащи адаптирането на организма към физическото натоварване. 

По-интересното в случая е, че кофеинът има същия ефект. 

Джулийн Цийрат от Каролинския институт в Швеция обясни, че кофеинът наподобява действието на мускулната контракция, която възниква в следствие на физически упражнения. По думите й обаче кафето в никакъв случай не може да замести тренировката.

Изследването доказва, че геномите ни са много по-динамични, отколкото се смяташе досега. Епигенетичните промени са един такъв пример. Те позволяват на ДНК в клетките ни да се приспособява към промените в околната среда.

Изводът е – кафето може би не е толкова вредно, колкото се твърдеше досега, но нищо не заменя спортуването.