Какво се случва с всички нискокалорични диети, които, изглежда, водят до бързо обратно покачване на тегло след краткия си период на отслабване? Това е факт, за който не са ни нужни научни изследвания, за да го знаем…

Има 3 основни причини, които създават тази заблуда за храненето. Но преди да стигнем до тях, е важно да знаете как точно диетата ви може да ви накара да се храните повече, отколкото предполагате (без дори да го осъзнавате), и това да доведе до покачване на тегло.

Обичайната пречка във всяка диета...

Един от неприятните аспекти на всяка диета е, че докато тялото отслабва, възможността да обратно покачване на теглото всъщност нараства. Това е така, защото се променят хормоналните нива (особено на хормона лептин). А това директно влияе на чувството за глад. Колкото повече килограми сваляш, толкова по-гладен ставаш.

А гладът влияе и на подсъзнателно ниво. Кара те да хапваш малко повече тук и там, от време на време… (особено ако тренираш и използваш тренировките за оправдание да хапнеш повече калории и то не винаги от качествена храна). Тези, на пръв поглед малки и инцидентни отклонения, могат да вкараш доста повече калории в менюто, отколкото си мислиш.

Задачата става още по-сложна и когато разбереш, че тялото ти вероятно има определена точка на равновесие. Или тегло, което тялото ти обича да поддържа. Отклоняването от тази зададена точка е трудно, особено ако тялото ти работи срещу теб и усилията ти, в опит да остане в удобния за него баланс.

Тези два фактора (подмолните подбуди на глада + желанието на тялото да остане на определено тегло) често правят отслабването доста изтощаващ и дразнещ процес.

Човек може да се почувства така, като че ли тялото му е повредено. Или може би се чудиш дали глутенът е виновен… или млечните продукти… или изкуствените подсладители... И така, започваш да ограничаваш храните наляво и надясно, в опит да оправиш нещата. А всъщност само правиш живота си по-труден и ограничаващ.

Но в повечето случаи причината за неуспеха се крие на съвсем друго място…

Защо напълняваш дори когато се опитваш да отслабнеш?

1. "Скрити" калории в храната

Независимо дали имаш дългогодишен опит с диетите или все още не знаеш разликата между въглехидрати и белтъчини – скритите калории могат да бъдат проблем за теб.

Перфектен пример за такива са мазнините, които добавяш при готвене и за овкусяване на салати. Повечето хора не осъзнават колко малка като грамаж всъщност е една супена лъжица и как нещо толкова просто може да добави стотици или хиляди „скрити“ калории към дневното меню.

Разочароващо лесно и бързо е да се натрупа прием на скрити калории. С привидно малки отклонения, но направени ден след ден и седмица след седмица.

И това е всичко, което е необходимо, за да удариш на застой или дори да натрупаш обратно килограми, докато се опитваш да отслабнеш. Просто защото приемаш повече енергия, от колкото предполагаш.

Храните, които най-често вкарват скрити калории в режима ни, са маслото, мазнината за готвене, ядките и ядковите масла, различни сосове и разядки, както и газираните и алкохолните напитки.

Някои от тези храни са здравословни и полезни за тялото ти, но само тогава, когато се приемат в умерени количества. Ето защо е изключително важно да теглиш храната си при спазване на хранителен режим и да не разчиташ на „преценка на око“ – особено в началото на процеса. Що се отнася до напитките – всички, освен чая, водата и обикновената сода, крият потенциален риск от прием на допълнителни калории. И консумацията им е добре да се ограничи.

2. Грешна преценка за енергоприема

Тъй като много малко от нас прекарват времето си в измерване и претегляне на приетата храна, може да бъде шокиращо да научим колко много подценяваме броя на калориите, които консумираме всеки ден.

И изследванията подкрепят тази реалност. Те показват, че хората подценяват енергийният си прием за дена с от 30% до 45%. Това значи, че много хора приемат с 30-45% повече калории отколкото смятат. Разлика, която не е за подценяване.

Какво да правиш в такъв случай? Със сигурност не е нужно да броите калории нон-стоп, но е полезно (и отварящо очите) упражнение да проследяваш какво точно ядеш в продължение на 2 или 3 дни.

Така както проследяването на паричните разходи за седмица може да ти покажа от какво можеш да спестиш, разбирането на калориите може да ти покаже как 1 или 2 малки промени в хранителните навици могат да създадат информираност за приетата храна, която прави правилната преценка за корекциите в диетата ти много по-точна. И ще можеш да ги правиш контролирано и плавно, без да изпадаш в крайности.

Пример: Ако започнеш да записваш всяка приета храна за няколко дни подред, дори и без да следиш калориите им (макар, че трябва да го правиш, ако искаш да отслабнеш) – може да се окаже, че не е нужно да изключваш основни храни от обяда и вечерята си, за да продължиш напред, а само да ограничиш млякото в кафето, сладкишите за десерт или пък хрупките, които нагъваш пред телевизора…

3. Странични проблеми

По-горе споменах, че приетите и изгорени калории са основният фактор за успеха на всяка диета, но това не означава, че са единственият. Успехът ти се влияе от редица други фактори:

- състава на всяко ястие (протеини, въглехидрати, мазнини), който оказва влияние върху метаболизма;

- Твоят соматотип;

- Съотношението между мускулна маса и телесни мазнини в тялото ти;

- Хормоните;

- Генетичните ти заложби;

- Средата, която те заобикаля;

- Качеството и продължителността на съня;

- Нивата на стрес;

Всички тези променливи играя по-голяма или по-малка роля за успеха ти и понякога несъответствие в една от тях може би е проблемът, който те спира да отслабнеш. А не количеството приети или изгорени калории.

В заключение

Всичко това означава, че много фактори имат значение при определянето на това как тялото ти съхранява (и изгаря) калории. И следователно – за промените в телосложението ти.

Така че, когато се появи разочарование от липсата на резултати, не се отказвай от себе си, но и не се опитвай да „пребориш системата“ просто с допълнителни ограничения.

Вместо това обърни внимание на по-широката картина и преди да побързваш да ограничиш храната си, помислиш дали няма друг виновник за липсата на резултати. Претоварване на работа? Недостатъчен сън? Здравословни проблеми?

А що се отнася до храненето – най-успешният подход към успеха, който недвусмислено се е доказал във времето, е да избереш режим на хранене, който отговаря на нуждите и ежедневието ти и който можеш да следваш в дългосрочен план. Постави си ясни цели, но и ясни насоки, които да спазваш при приготвянето и приема на храната си, за да си сигурен, че имаш пълен контрол над нея и рискът от изненади е минимален.

Автор: Страхил Иванов