В съвременния свят на информация е от решаващо значение да получите възможно най-много знания. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да четете по-бързо, представени от Bright Side. Така ще спестите време и ще имате възможност да прочетете много повече.

1. Не четете на себе си.

Когато четем, обикновено си представяме, че изговаряме думите, а това значително намалява скоростта на четене. Ако правите това, спрете. Дъвчете дъвка, докато четете, за да се отучите от този навик.

2. Не четете всяка дума.

Човек обикновено сканира с погледа си откъс от текста с размер около 4 см, който съдържа от 3 до 5 думи. Вместо да четете всяка дума, премествайте очите си и сканирайте един отразък, после следващия. Използвайте периферното си зрение и не се съсредоточавайте върху конкретни думи.

3. Правете по-малко движения с очите.

Докато четем, местим очите си постоянно, защото реагираме на отделни думи. По-вероятно е да спрете зрението си на думи, които са по-дълги или които срещате за първи път. Ще четете по-бързо, ако намалите съкратите движенията на очите си. Не се спирайте на определени думи, а се придвижвайте плавно към дадено място на страницата. Сканирайте по четири сантиметра.

4. Не се връщайте.

Докато четем, често се връщаме назад, както съзнателно, така и несъзнателно. Прекарваме много време във връщане и прескачане. За да се отучите от връщането, можете да покривате прочетените редове с лист хартия.