Изкуството да критикуваш (и да приемаш критика)

10 септември 2016 г., 18:00
1197

Copyright: tommaso lizzul / Shutterstock

Да критикуваш по какъвто и да било начин е трудно, но често е важна част от работата на мениджърите и собствениците на бизнес. Ако искаме наистина да помогнем, като коригираме грешките на другите, винаги трябва да бъдем изключително внимателни. Разбира се, да приемеш критика е дори по-трудно. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да усвоите изкуството на критиката – и от двете му страни, пише Мениджър Нюз.

Да критикуваш

Запомнете златното правило на критиката: тя трябва да се отправя с такъв тон, че да стане ясно, че желаете само да помогнете на работата на служителя. Това ще направи критиките ви не само по-приемливи, но даже ще заздрави връзката ви с човека, чиято работа коригирате. Точно това е и разликата между конструктивната критика и онази, която разрушава самочувствието на колегата. С други думи, мислете за критиката си като за позитивна помощ.

- Критикувайте винаги при затворени врати и без присъствието на трето лице.

- Опитайте се да обясните, че взимате присърце интересите на служителя си и че само искате да му/й помогнете да напредне.

- Винаги започвайте, като споменавате положителни примери за работата и поведението на човека, когото се каните да критикувате.

- След като обсъдите положителните неща, преминете към онези точки, в който той или тя може да направи подобрения, за да работи още по-успешно.

- Не бъдете нито прекалено фамилиарни, нито използвайте твърде заповеден тон (като „Трябва да направите това, или ще стане лошо!“).

- Критиката никога не бива да бъде лична. Тоест, предложете позитивна промяна в поведението, вместо да коментирате нещата, които не харесвате. Например „Би било добре да носите костюм на срещите с клиенти“ вместо „Изглеждате ужасно в тази къса пола!“.

 

Страници

Ключови думи:
Коментари