Много известни майки като Шарлиз Терон, Ким Кардашиян и Бионсе вече се оплакаха, че хората около тях – познати и не дотам близки, непрекъснато ги критикуват и обсъждат как си възпитават децата.

Този феномен е известен отдавна и дори си има специално название - „мамишейминг“ (съчетава две думи – майка и shame - срам, позор, осъждане), пише deti.mail.ru.

Явно това е подход, който се прилага във всички краища на света, не засяга само известните и никоя майка не е защитена от злите уста на околните.

Американски учени от университета на Мичигън правят допитване сред 475 майки на 5-годишни деца. Две трети от тях признават, че са били критикувани за начина, по който си възпитават децата. Като упреците най-често отправяли най-близките им хора – собствените им родители или родителите на съпруга им.

Сред критикарите на второ място се подреждат приятелките – те често дават непоискани и в повечето случаи напълно безполезни съвети.

В списъка на критикуващите следват – непознати, както и коментатори в социалните мрежи. И всяка от включени в допитването имала поне една запомняща си история, свързана с „мамишейминга“.

Най-честите критики към майките били, че се държат неправилно и нямат подход (когато детето прави истерични сцени в магазина).

Втората тема, която събира критики, е храненето и сънят. Околните коментират как точно и с какво майката храни хлапето и в колко часа вечер го слага да спи.

Над половината от участничките са на мнение, че обществото като цяло стоварва твърде много вини върху майките, а кредитът на доверие, който получават, е нисък. Затова младите жени се чувстват неуверени в ролята си на майки, а това може да има негативно отражение не само за тях като ги тласка към депресия, но и за детето.

„На детето му е нужна уверена в себе си майка. Майка, която не вярва в себе си и постоянно очаква критики и упреци от всички страни, трудно взема решения и още по-трудно ги изпълнява. Децата от своя страна се чувстват незащитени, а майката получава още повече критики. Завърта се един омагьосан кръг“ , коментира Сара Кларк, една от авторките на проучването. Тя съветва майките да не обръщат голямо внимание на критиките, да ни ги приемат лично, все едно не се отнасят конкретно за тях.

„Много често това, което хората искат да кажат, не е точно онова, което ние чуваме“, аргументира се тя.

Източник: Новите родители