Изследователи от английски университет са открили, че мъже с по-висок коефициент на интелигентност ценят много повече моногамията. 

За да достигне до подобно заключение, ръководителят на проекта д-р Сатоши Каназава от Лондонската школа по икономика и политически науки анализира внимателно две големи американски изследвания, свързани със социалното поведение и IQ-то на хиляди подрастващи и възрастни.

Причината по-умната част от силния пол да изневерява по-малко се криела в еволюционното ни развитие. Според същото изследване консерваторите са по-ниско интелигентни от либералите.

Каназава смята, че освободеният мироглед, интересът към добруването на различните социални групи и етноси и моногамията при мъжете са знак за по-висока интелигентност, защото излизат от схемата на генетичното възпроизводство и оцеляването чрез близост до групата и по този начин тласкат еволюцията напред.

Атеизмът и вегетарианството също така са начин да покажеш, че си „нещо повече“, което също било белег за висок IQ.

Интересното е, че интелигентността при жените няма връзка с верността им - умни или глупави, те винаги предпочитат да са с един основен партньор.