На 23 юли в някои части на света се отбелязва Световният ден на бабата. Празникът идва от САЩ, където празнуват Gorgeous, което вероятно би звучало като Ден на най-добрата баба.

У нас пък празнуваме Бабинден – който по точно е ден на родилната помощ и на тези, които помагат за идването на детето на бял свят.
Всъщност ден на бабата у нас няма. Тази, която помага за отглеждането на потомството, готви, знае най-интересните приказки и е била неизменно до нас, каквото и да ни сервира животът. Тази, която обичаме с цялото си сърце.

Коя е идеална баба?
Ето как би трябвало в общи линии да изглежда портретът ѝ.

1. Тя не се меси в живота на вашето семейство

И най-важното – не ви дава съвети, които въобще не сте искали. Уважава мнението ви и се съобразява с него – няма да нацупи устни, когато чуе какво име сте избрали за детето си, нито ще произнесе репликата : „Ама не е ли да е по-добре да го кръстите ...“

2. Умее да готви

Винаги ще донесе нещо вкусно или ще остави в хладилника приятна изненада, която сама е сготвила. Ще помогне, без да изтъква приноса си и няма да се питате какво ще закуси детето сутринта?

3. Не се явява у вас без предупреждение

Работата около бебето е много. И ето баба (водена от искрено желание да помогне) се явява на прага рано сутрин – нали децата имат нужда от помощ!  И остава и до късно вечерта.
Много по-приемливо, преди това да звънне един телефон и да попита младите дали точно в този момент имат нужда от нейната помощ.

4. Успява да запази спокойствие в критични ситуации

Младата майка е на ръба на силите си, а нервите ѝ са опънати до краен предел. Добре е край нея да има човек, който разумно да приема всичко и да ѝ е опора в критични ситуации.

Новите родители