На всички ни се е случвало - да гледаме смешно видео с котки в офиса в работно време, да се занимаваме с други забавления в моменти, когато имаме работа по спешен проект или трябва да напишем важен доклад. Но какъв е шансът да се увелчем по някоя много странна и смела дейност, само и само да отложим работата за вършене?

Ново изследване, проведено от сайта CareerBuilder, анализира темата. Проучването е проведено сред 2175 мениджъри и HR специалисти с цел да бъдат споделени най-честите и най-странни занимания на служители в компании по време на работа. Някои от резултатите са смешни, други учудващи. 

Така например, служители били хванати на място от шефовете:

- да се мият с гъба в мивката на офисната тоалетна;

- да се опитват да хипнотизират колега, за да му помогнат "да спре тютюнопушенето";

- да гледат сайт за поръчки на булки по пощата;

- да спят и хъркат в кабинета на шефа, на бюрото му;

- да "пилотират" малки дронове вътре в офиса.

Иначе, най-честият "убиец на продуктивността" според изследването е използватено на телефона за писане и четене на съобщения (52%), следван от сърфирането в интернет (44%), клюкарстването (37%) и използването на социалните медии (36%). 

Почти половината работодатели, участвали в проучването, потвърждават, че разсейването снижава качеството на труда, а една трета - че то понижава работния морал, защото служителите гледат какво правят колегите им. Как реагират компаниите, за да увеличат продуктивността? Един от всеки пет работодатели, участвали в допитването, насрочва време за обяд или почивка, в което се предполага че служителите могат да презаредят.

Източник: Мениджър Нюз