Хоровото пеене подобрява здравословното състояние на хора, страдащи от старческа деменция, твърдят британски изследователи. Резултатите от работата си учените са представили на годишната конференция на Британското дружество на психолозите, посочва "Бритиш медикъл джърнъл". 

Твърдението за положителния ефект на хоровото пеене се основава на наблюдение над 17 двойки, при които един от съпрузите е бил с деменция, допълва БТА. Пациентите са посещавали занимания по хорово пеене, а след време са съобщили на учените как са се променили отношенията помежду им и психологическото им състояние.

Учените са установили, че хоровото пеене е оказало благоприятно психологическо въздействие и на двамата съпрузи - те са определили заниманията си като "глътка свеж въздух". Нещо повече, участниците в експеримента са заявили, че състоянието на страдащия от деменция партньор в известна степен се е подобрило - хората са започнали да запомнят по-бързо нова информация.

Медиците засега не могат да дадат точно обяснение на това явление. Те планират да продължат с изследванията. Едно от възможните обяснения може да е, че по време на хоровото пеене страдащият от деменция става равноправен член на колектива и собственото си семейство, което му дава увереност в собствените му сили.

Източник: Мениджър Нюз