Окситоцинът, произвеждан по време на секс и популярен като „хормонът на любовта“, засилва преживяванията, които обикновено свързваме с духовността и религията, установява ново изследване.

Мъжете, приемали окситоцин, докладват по-положителни чувства и по-силни духовни преживявания до седмица след това.

Окситоцинът е невротрансмитер, който човешкият организъм произвежда по време на секс, но не само – дори прегръдката с любимия човек спомага за отделяне на окситоцин. Предишни изследвания го свързват със засилване на алтруизма, укрепване на социалните връзки и други положителни въздействия.

„Както духовността, така и медитацията се свързват с по-добро здраве и благосъстояние според предишни изследвания“ – казва д-р Пати ван Капелен, ръководител на проучването.

„Искаме да разберем биологичните фактори, които могат да засилят тези духовни преживявания. Окситоцинът изглежда е част от начина, по който телата ни поддържат духовните убеждения.“

Мъжете в изследването са участвали в напътствана медитация. След нея онези от тях, които са получили окситоцин, са били по-склонни да се съгласят с твърдения като:

„Всичко живо е свързано.“

„Има по-високо ниво на съзнание или духовност, което свързва всички хора.“

По време на медитацията, мъжете, които са взимали окситоцин, били по-склонни да изпитват положителни чувства като вдъхновение, надежда, любов, благодарност и спокойствие.

„Духовността е нещо сложно и се влияе от много фактори – казва Ван Капелен. Въпреки това окситоцинът определено влияе на начина, по който възприемаме света и това, в което вярваме.“

Изследването е публикувано в научното издание Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Източник: PsyBlog