Въпреки че по принцип са по-доволни от живота си, жителите на развитите държави живеят в условия на по-голямо напрежение и притеснение в сравнение с онези в бедните страни, сочи мащабно проучване сред над 800 000 души, цитирано от Live Science.

Високото ниво на стрес, което традиционно идва заедно с живота в по-заможна страна, може да обясни защо много негативни емоции са по-често срещани у хората, живеещи в богати нации.

"Животът в заможната държава протича на по-бързи обороти и непрекъснато има какво да правите", казва Луис Тей, доцент по психология в университета "Пардю" и автор на проучването.

"Очакванията ви там са по-големи и трябва да избирате между много повече неща в сравнение с някой от по-бедна страна, чиито живот тече бавно и по-опростено".

В рамките на проучването неговите автори са анкетирали почти 840 000 души от 158 държави. Те е трябвало да отговарят на въпроси относно това колко удовлетворени от живота си са и дали са изпитвали различни чувства като тъга, притеснение и гняв. Освен това учените установили, че хората в богатите страни били по-доволни от живота си в сравнение с хората, печелещи същите пари, но в по-бедна страна.

"Нивото на приходите в дадена държава оказват голямо значение за човешкото щастие", заключава Луис Тей.