Чуждата душа е обвита в тъмна и непрогледна мъгла. Не можем да разберем истинските мисли и мотиви на другите. Въпреки това има няколко основни признака, които издават онези с „черната душа“.

Ако душата на индивида е черна, той постоянно игнорира молбите на другите. Освен това чуждите проблеми му доставят удоволствие. Ако подобен "приятел" ви се притече на помощ, подбудите му едва ли са искрени. Вероятно се опитва да извлече някаква полза.

Подобни хора с гнила душа са до вас само когато всичко ви е наред. Щом се появят неприятности в живота ви, изчезват безследно.

Безгранична жестокост

Когато гневът обхване подобен индивид, той се превръща в чудовище. При това страхливо - предпочита да напада само онези, които не са в състояние да му се противопоставят.

Постоянни манипулации

Да, злите хора също вършат добри неща от време на време. Но мотивът им винаги е един и същ – личен интерес и желание да получат някаква изгода. В същото време манипулаторът ще ви напомня всеки ден за това, че ви е помогнал (уж безвъзмездно)!

Лъжи и интриги

Клюкарите и измамниците не могат да бъдат наречени добри. По правило те умишлено изкривяват фактите и измислят небивалици. Целта им винаги е една и съща – да дискредитират жертвата си и да измъкнат нещо от нея. Това поведение подсказва, че вътрешният свят на човека е по-черен от сажди.

Безотговорност

Съществото с черна душа е чуждо на чувството за отговорност. То прави само онова, което сметне за добре, като лесно нарушава обещанията си. В поведението си не вижда нищо срамно.

Лицемерие

Лицемерът се усмихва мило насреща ви, възхвалява ви и ви се възхищава. В същия момент говори зад гърба ви и е готов да ви предаде във всеки един момент. Печели доверието ви с една-едничка цел - да ви използва на по-късен етап.

Липса на съвест

Човекът с черна душа е не само безотговорен, но и безсъвестен. Не се чувства виновен за отвратителните си постъпки. За него не е проблем да ви предаде или да ви натопи. Той с лекота причинява болка и дискомфорт на другите, без да крие собственото си злорадство.

Безразличие

Липсата на емпатия е един от основните признаци на злия човек. Такива хора са истински циници. Те искрено се радват на грешките и провалите на другите хора. Безсърдечният тип никога няма да помогне на нуждаещия се, а просто ще го заобиколи, преструвайки се, че нищо не се е случило.

Това може да се изразява под формата на подигравки с физически увреждания, цвят на кожата, ръст или тегло или присмех над житейски ценности и идеали, религия, политически убеждения. Не позволявайте на човек с черна душа да се захранва с вашата енергия и да унищожава самочувствието ви. Най-лесният и ефективен начин е – да изключите този токсичен човек от кръга си с приятели.

Не пропуска нито една възможност да ви вкара в конфликт

Хората със зла душа не могат да преживеят и един ден без интриги и скандали. Те внасят хаос и объркване в живота на другите, плетат интриги за всеки човек. Това са съвършени провокатори, които умело дърпат нужните им струни на човешките души и са в състояние да заформят огромен скандал и от най-малкото недоразумение. Единственият начин да се избегне тяхното влияние е да се запазва благоразумие, спокойствие и най- вече – хладнокръвие – във всяка една ситуация.