Откриха, че хората, които се надсмиват над самите себе си, са по-щастливи от останалите хора, а освен това са и по-социални. Новото изследване е проучвало проблема за това как хората използват хумора и как им действа той. Водещият автор на изследването, Йорге Торес Марин, обяснява, че “… по-силната тенденция да използвате хумор, насочен към вас самия, е показателен за по-високи резултати при психологическите тестове за качество на живота, които мерят параметри, свързани с щастието и социалността”.

Хората, които са имали чувство за самоирония, също така са били и по-мили и вежливи към останалите хора. Друг тип хумор, който е свързан със самоиронията, е показал допълнителни положителни резултати. Това е т.н. себеразвиващ хумор, при който самоиронията има конструктивна роля, а не водещо негативна. Като контраст, другите типове хумор, изследвани от екипа, са били далеч от положителните резултати на насочения към самия себе си хумор.

“Нашите резултати показват, че по принцип хумора, дори и тогава, когато е представен като добронамерен и безобиден, обикновено представлява елемент от стратегия с негативни намерения спрямо човека, към когото е отправен”, обяснява колега на Марин от екипа, Гинеш Наваро-Карийо.

“Хуморът позволява на хората, които имат ниски показатели на тестовете за честност и откритост, да изградят доверие и близост с другите хора. Това им дава възможност да получат и използват важна информация за да ги манипулират и да получат различни видове предимство над тях в бъдеще”, допълва той.

Агресивният хумор е бил използван основно за да се изрази гняв и хората, които са го проявявали, като правило са преживявали отрицателни чувства като чувство за превъзходство и омраза в ежедневния си живот. 

Източник: Psy Blog