Шоколад. Имаме чувството, че любовта към него е нещо универсално, споделено от всички. Той е навсякъде около нас, във всевъзможни форми и вкусове. Индустрията, която произвежда шоколад, прекосява света надлъж и нашир. Но за земеделците, произвеждащи какао в М'бато, Кот д'Ивоар, които можем да видим във видеото по-долу, цикълът от брането до готовия продукт никога не се е затварял, докато Селай Мариус Куаси, гост кореспондент на Metropolis TV, не им предлага да опитат първия си шоколад.

Кот д'Ивоар, малка страна на западния бряг на Африка, е водещ производител на какао в света. В резултат на това, много от фермерите във видеото работят и са заобиколени от тази култура в продължение на десетилетия.

Колкото и да не е за вярване обаче, те никога не са опитвали крайния продукт.

Както обяснява материал на CNN, фермерите, отглеждащи какаовите растения, са в дъното на глобалната верига на снабдяването, която застава "твърдо срещу тях". Тъй като търговци, преработвачи, износители и фабриканти са все нагоре по веригата и всички търсят печалба, фермерите са принудени да продават на безценица. От продукта за тях остава абсолютният минимум.

Н'Да Алфонс, първият от фермерите, който опитва шоколада, казва, че дори не знае за какво се използват какаовите зърна, които с толкова труд е брал и сушил. За всичкия този труд, той получава по 7 евро на ден. В М'Бато, един шоколад струва 2 евро.

„Не подозирах, че какаото е толкова вкусно,“ удивлява се той. „Прекрасно е.“

Той носи шоколад и на останалите работници в плантацията. Те са развълнувани, но и леко скептични. „Наистина ли си сигурен, че това е направено от какаови зърна?“ пита един от тях.

Работниците си подават шоколада един на друг, като се дивят на вкуса му и се шегуват добронамерено с Куаси. Когато той им предлага още един, избухват радостни възгласи.

„Оплакваме се, защото отглеждането на какао е тежка работа,“ споделя един от работниците, след като опитва шоколада. „Сега се радваме на резултата. Каква привилегия да можеш да го опиташ!“

Източник: Huffington Post