Говорите на новороденото като на голям човек. Естествено, бебето не разбира нищо. Но то усеща близостта, а гласът на мама е стимул за него. Затова, тя трябва да използва всеки момент, докато го държи на ръце, храни и къпе, да му приказва.
Тя може да разказва какво прави в момента, какво се случва наоколо, какво вижда бебето сега - всяка идея за разговор, която ѝ дойде на ум, е добра.
Бебето все още не вижда ясно, защото зрението му е в процес на развитие, но за него е много важно да суша гласа на майка си и нейната реч.

През първата година в мозъка на детето се формира центърът на говора, затова тези първи 12 месеца са особено важни за усвояване на речта.
Тази област завършва развитието си, когато детето навърши 3 години, а това значи, че благоприятният период за стимулиране речевото му развитие „се затваря“ . Затова е особено важно да не губим ценно време. Няма никакво значение, че детето на съседите (приятелите) вече казва първи думи, а вашето – не. Това не значи, че вашето изостава. Развитието на всяко е индивидуално.

Етапи на развитие

Формирането на речта в детството минава през няколко етапа. И за всеки от тях помощта на родителите е важна.
Първата гласова реакция на бебето са виковете. Които променят звученето си и се разнообразяват с течение на времето.
На 3-4 месеца бебето гука – протяжно вика „а- а- а“, „гу-гу“ . Ролята на родителите е да го стимулират, да го карат активно да го прави, за да общуват.
На 4-5 месеца бебето гука, но съчетанията от звуци са повече и по-разнообразни. В това време може да започнете да му пускате аудиоприказки, спокойна музика или природни звуци.
На 7-8 месеца малчуганът започва да разбира речта на околните и вече свързва думата с определен предмет.
На годинка вече има запас от 10 думи. Може дори да пробва да ги съчетава „мама ам“ .
От тук нататък речниковият му запас се обогатява с бързи темпове.
На 2 години детето знае вече около 100 думи и може да помогнете с игри то да напредва по-бързо.

Как да помогнете