Добра новина за любителите на сиренето - любимото лакомство удължава живота, пише Мениджър Нюз.

Според проучване, публикувано в списанието Nature Medicine, сиренето съдържа специално вещество, което принадлежи към групата на полиамините и значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, предразполага към по-бавно стареене или с други думи - удължава живота.

Първоначално учените са провели експеримент върху лабораторни мишки. При него се установява, че редовният прием, на съдържащият се в сиренето полиамин, удължава живота на гризачите.

След това е проведено проучване сред 800 жители в Италия. Оказва се че хората, които редовно ядат сирене, са по-малко податливи на хипертония, сърдечно-съдови заболявания, а рискът от сърдечна недостатъчност при тях е с 40% по-нисък в сравнение с тези, които не включват сирене в диетата си.

Изследователите смятат, че полиаминът помага на клетките на тялото да се отърват от токсините и да се възстановят, което влияе благоприятно върху здравето и дори подмладява.

Разбира се, не трябва да забравяме, че сиренето е високо калоричен продукт, а някои хора имат непоносимост към него. Но това не пречи на тези, които не могат да ядат сирене, да получат възможност да се подмладят и да удължат живота си. Вещество, подобно на това в състава на сиренето, има и в други храни като грах, царевица, соя и т. н. Сиренето има едно предимство: по-вкусно е.