Българите имаме табиета да превръщаме виното си в основа за салата – в червеното редовно слагаме резен ябълка или портокал, а бялото пренасищаме с лимони. Ако е домашно производство, често го съхраняваме в пластмасови туби. Освен това не е нужно да сме на полеви условия, за да го разлеем във водни чаши.

Грешки ли са това и до колко те ни сближават с британците в консумацията на божествената напитка?

Допитване по поръчка на Virgin Wines, обхванало 2000 души, показва, че 29 на сто от хората произнасят погрешно името на виното, когато го поръчват, като един на шестима е бил поправян от сомелиер в ресторант, пише Daily Star.

Друг често допускан гаф е хващането на чашата за горната част, вместо за столчето, както е правилно.

Сред редовните прегрешения към виното са смесването му с лимонада или кока-кола, затоплянето на бутилки с червено вино на радиатора, сервирането на бяло вино с червено месо. Десет на сто от анкетираните признават, че пият виното от чаши, които не са предназначени за целта.

Данните сочат още, че макар една трета от британците да декларират любовта си към виното, 12%

са се чувствали смутени от незнанието си относно питието - как да го поднасят, пият или съхраняват.

Над една трета от участниците в допитването признават, че наливат червеното вино директно от бутилката, без да го оставят първо да "подиша", докато 10% поднасят бялото вино на стайна температура.

Отворените бутилки вино често се съхраняват четири дни, като 10% от анкетираните не крият, че ги пазят и по повече от седмица. Въпреки че за съхранението на виното след отварянето на бутилката няма стриктни правила, специалистите напомнят, че качеството му започва да се влошава след няколко дни.

Новите родители