Наближавам 35 и разбрах едно: всички търсим щастието, без да знаем как! Четем литература за самопомощ. Посещаваме семинари. Опитваме се да променим нагласата си, да сменим песимизма с оптимизъм... И търсим ли, търсим...

Но колкото и отдадени да сме на това търсене, колкото и да влагаме сърцето си в него, щастието си остава недостижима химера, макар и уж на една ръка разстояние. Защо? Защото не спираме да повтаряме едни и същи грешки, без дори да осъзнаваме. Не спираме да се въртим в кръг. Време е да излезем от него. Но за да го сторим, трябва да го опознаем, да разберем какво ни държи затворени в него. Надявам се, че този текст ще ви помогне да го направите...

Грешките, които най-често допускаме в търсене на щастието

1. Опитваме се да бъдем идеални

Още не се е родил човек, който да не бърка. Още не се е родил човек, който винаги да различава правилния избор от грешния, който винаги да знае каква трябва да бъде следващата му стъпка. Не бъдете прекалено взискателни към себе си. Грешките са нашите учители. Звучи като клише? Клишетата затова са клишета – защото са се повторили безброй пъти. А нима не е вярно? Нима не сте научили повече от своите грешки, отколкото от чийто и да било добронамерен съвет, от която и да било мъдра книга? Приемете, че ще грешите. Но помнете, че това не ви прави лош човек. Това просто ви прави Човек. Не се самобичувайте, не се взирайте в постъпките си като през увеличително стъкло. Това е животът. Вашият живот. В него има правилни и не толкова правилни решения, радост и разочарование, победи и неуспехи. Не забравяйте, че това, което днес ви се струва най-голямата грешка утре може да се окаже, че е било най-правилното ви решение. Неслучайно е казано: "Когато печелиш, не знаеш какво губиш. A когато губиш, не знаеш какво печелиш".
А сега... поемете си въздух с пълни гърди. И продължете напред. Към щастието.

2. Опитваме се да контролираме всичко

Откажете се от контрола. Мислите си, че знаете как точно трябва да протече днешният ден, за да се усмихнете, за да сте щастливи? Мислите си, че знаете какво точно трябва да направят близките ви, за да се усмихнат, за да са щастливи? Лъжете се. Няма как да знаете.
Оставете контрола. Позволете на хората около вас сами да избират как да живеят живота си. Свалете от плещите си отговорността за тяхното щастие. Вашата отговорност е само да ги подкрепяте. Когато са прави и когато грешат. Когато са силни и когато са слаби.
Спрете да се опитвате да контролирате и своя ден. Животът е пълен с обстоятелства, които не зависят от нас. Вместо да се опитвате да ги променяте, просто ги приемете. И направете най-доброто, на което сте способни. Въпреки тях. И точно заради тях.
А сега... поемете си въздух с пълни гърди. И продължете напред. Към щастието.

3. Опитваме се да се разбираме с всички

Колкото и да ви се иска, колкото и да се стараете, няма как да го постигнете. Не е и нужно. Има хора, с които никога няма да говорите на един език. Хора, които се дразнят от самия факт, че съществувате. Не е нужно да ги приемате – знаете, че заслужавате друго отношение.