Нашата имунна система като цяло се справя добре с грипните инфекции и те в повечето случаи минават без усложнения. Но от време на време се разпространява по някой нов щам на грипния вирус, който бързо се превръща в опасна епидемия. В този случай учените вярват, че вероятността от сериозно заболяване може да се предвиди само по годината на раждане. Преди това се е смятало, че по-ранното излагане на грипен вирус не може да осигури имунитет срещу новите щамове.

Новите изследвания обаче показват, че първият вид грипен вирус, на който човек е бил изложен в детството си, оставя върху имунната система отпечатък, който осигурява защита срещу подобни щамове в зряла възраст. За целите на изследването са тествани два различни типа птичи грип –  H5N1 и H7N9.

И двата вируса се разпространяват много бързо от животни към хора и в миналото са причинили множество заболявания и смъртни случаи. Тези вируси потенциално могат да мутират и да се пренесат отново от птици към хората и, разпространявайки се между хората, да доведат до следващи епидемии.

Учените установяват, че ако първата грипна инфекция в детството ни съвпада със същата група птичи грип, това ни осигурява 75% защита срещу сериозно заболяване и 80% защита от смърт вследствие на усложнения.

„Това е колкото добра, толкова и лоша новина, казва д-р Майкъл Уороби, старши автор на изследването. – Добра е доколкото виждаме фактора, който изяснява основната част от историята: първата инфекция предопределя значително успеха или неуспеха ни, дори срещу „нови“ грипни щамове. Лошата новина е, че тъкмо този отпечатък, който осигурява такава добра защита, трудно може да се повлияе от ваксини. Добрата универсална ваксина трябва да осигури защита там, където най-много ни липсва, но според епидемологичните данни е трудно да променим факта, че имаме силна защита само срещу половината от родословното дърво на грипните вируси.“

Източник: Healthiestblog