Ако сте гледали достатъчно филми, вероятно ще се възползвате и от шансовете си да се отправите към най-близката кръчма или търговски център, за да надвиете разрастващата се орда от кръвожадни зомбита.

По всяка вероятност близкият ви мол ще е оборудван с всички първокласни удобства. И ако целият свят кака или иначе отива на кино, защо да не прекарате последните си дни, нагъвайки бързи закуски и носейки дрехи, които иначе няма как да си позволите? Или пък, да се напиете до безпаметност в близката кръчма, очаквайки неизбежното.

Но ако крайната ви цел е оцеляването, никой от тези варианти не върши работа.

В опит да разберат по-добре разпространяването на реалните заболявания, екип специалисти по статистика от Университета Корнел в САЩ моделира разпространението на фиктивна зомби чума през континенталната част на Америка. Резултатите им показват, че най-доброто място за избягване на заразата са отдалечените, слабо населени райони. Не особено изненадващ извод, нали?

Според авторите най-доброто място, където жителите на САЩ могат да се скрият, са Северните скалисти планини.

Те обясняват, че ако зомби апокалипсисът се разрази с пълна пара в Ню Йорк Сити, може да отнеме повече от месец, докато достигне северните части на щата Ню Йорк заради географското растояние и забавянето на разпространението на инфекцията. Което означава, че нюйоркският жител, ще има достатъчно време да си плюе на петите.

„Като се има предвид динамиката на болестта, след като зомбитата нахлуят в по-слабо населени райони, епидемията се забавя – има по-малко хора за хапане, така че зомбитата се създават с по-бавни темпове,“ – обяснява авторът на проучването Алекс Алеми.

Моделът на разпространение показва, че големите градове се опустошават най-бързо. Представете си нападения на зомбита в метрото. Ужасяващо, нали? Но според учените ще отнеме седмици, за да може заразата да достигне селските райони и месеци, докато стигне от Ню Йорк до канадската граница.

Но дори и при оптимални скривалища, перспективата за американците е доста незавидна, ако зомби апокалипсисът в действителност настъпи. „При „реалистични“ параметри до голяма степен сме обречени“ – заключават авторите.  

Може да изглежда леко нелепо сериозни учени да симулират зомби апокалипис, но подобни сценарии са използвани от години от Пентагона и Центровете за борба със заразите, за да се разработят тренировъчни програми за готовност при бедствия.

Източник: Science Alert