Финансова съвместимост

26 юли 2018 г., 12:20
251

Снимка: Shutterstock 

Парите не са най-важното нещо на този свят, но искаме или не, те са част от нашето ежедневие. Отношението ни към тях определя до голяма степен светогледа ни заживота като цяло. По тази причина е добре да сме финансово съвместими с нашия партньор, особено като имаме предвид, че парите са една от основните причини за раздяла. В тази статия съм ви подготвил своеобразен тест, за да проверите доколко си подхождате с вашата  половинка на тема лични финанси.

1. Пестеливи или с „широки пръсти“

Това може да се разбере още на първите ни срещи с партньора. Някои казват, че противоположностите се привличат, но не мога да кажа това за отношението ни към парите. В една двойка, ако мъжът е по-смел и рискува повече, а жената е по-спокойна и уравновесена, може да се получи добра комбинация, но ако единият харчи като луд за ненужни неща, а другият пести всеки лев, бъдещето им не е толкова розово.

Наскоро една клиентка ми каза, че мъжът ѝ харчи много пари за неща, които не са от първостепенно значение „под прикритието“, че го прави за семейството и децата. Когато стигнахме по-надълбоко в историята се оказа, че той е бил такъв и преди да се оженят, но тя е мислила да го промени или да свикне с желанието му да „хвърля пари на вятъра“. Разбира се, това не се е получило, и сега не са в добри отношения.

Нормално е в една връзка хората да са различни и да имат различно възпитание, опит и разбирания за света, но когато тези разлики са драстични, в един момент те ще излязат на повърхността. Ще ви дам един съвет от моя опит – аз съм пестелив и това идва от детството, разбира се. Разбрах за парите и тяхната сила още като много малък, когато родителите ми ме пращаха на пазар, и аз прибирах рестото. След това, ми даваха джобни пари за цяла седмица, и след няколко неразумни покупки още в понеделник, парите свършваха и до петък трябваше да ям само вкъщи и да не си купувам нищо друго.

Всичко това възпита у мен, чувство на отговорност към парите и не ги харча за ненужни неща. Жена ми има подобно възпитание и в това отношение нямаме проблеми. Винаги обсъждаме всяка по-голяма покупка и как тя се вписва в бюджета ни. За да не стигаме до крайности, се учим взаимно да правим и по-емоционални разходи, които ще ни донесат положителни емоции.

2. Кой какво плаща

През последните години се срещнах наистина с много двойки, и видях различни начини на водене на семейния бюджет. Всъщност, това е един от първите въпроси, които задавам – дали имат общи приходи и разходи, или всеки си се оправя самостоятелно. За мен е препоръчително всяка двойка да си има доверие и в тази област. Това означава, всеки от партньорите да сподели какви доходи получава, и съвместно да изготвят бюджет за месечните разходи.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари