Какво означава симбиотична връзка, какви са типовете и как да се предпазим от такава?

Докато някои партньорства са здравословни, други представляват точно обратното. Такава е и симбиотичната връзка. В психологията със симбиоза се описва зависимостта на двама души в дадено партньорство. Когато двойки практикуват симбиотични отношения, те са дотолкова свързани помежду си, че в живота им няма място за друг човек. Психолозите са единодушни, че подобна връзка е нездравословна.

Как да разрушите симбиотичната връзка

Когато решите да прекъснете симбиотичната връзка, тя обикновено е стигнала толкова далече, че ще ви е нужна специализирана помощ. Моделите на поведение, които се формират в подобно партньорство, рядко се разрушават без професионална намеса. Освен това симбиотичното партньорство често почива върху вече съществуващи психични проблеми. Ако искате да дадете шанс на любовта си и да прекратите тази токсична зависимост, трябва отново да си извоювате автономията. Мнозина смятат, че връзката е идеална само тогава, когато двамата имат еднакви интереси, хобита, вкусове и възгледи. Разбира се, винаги е добре да има съответствия, но никой от двамата не бива да губи своята индивидуалност. Затова: 

1. Преоткрийте собственото си „аз“.

2. Позволете си да прекарвате време без другия.

3. Следвайте хобитата си поотделно.

4. Отделяйте време за личните си приятели.

5. Не се огъвайте пред партньора (партньорката) си.

Симбиотична връзка съществува и между майката и детето

Невинаги симбиотичните връзки са от романтичен характер. Също като безусловната любов понякога симбиотична връзка се създава и между майката и детето или между родителите и детето. Тъй като майката е силно привързана към бебето си заради това, че го е носила в утробата си и го е родила, естествено е между тях да съществува дълбока връзка. С времето обаче детето започва да се отдалечава. Това е естествено за процеса му на развитие. Но тази негова самостоятелност и дистанция понякога са непоносими за майката. И обратно – възможно е на плахото и срамежливо дете също да му е трудно да се отдели. И двата случая може да доведат до симбиотична връзка. Ето по какво се познава симбиозата между майка и дете:

- Двамата прекарват много време заедно.

- Майката постоянно отменя детето в неприятните задължения.

- Постоянно се опитва да го закриля и да му спестява болезнени преживявания.

На пръв поглед тези отношения не са стряскащи. Понякога обаче са толкова интензивни, че пречат на по-нататъшното развитие както на майката (или родителите), така и на самото дете. И тук също е нужна намесата на терапевт.