Никога не трябва да започваме спор, когато сме ядосани. Вероятно всеки знае това. Понякога обаче губим контрол над емоциите си по време на разгорещен дебат и когато осъзнаем какво се случва, вече е твърде късно.

Затова ви предлагаме три ясни причини, поради които не трябва да спорите, когато сте ядосани.

  1. Мислите си, че всички са против вас

Когато човек е ядосан, той губи контрол не само над емоциите си, но и над убежденията си. Психолози твърдят, че ако сме в лошо настроение, възприемаме всяка една дума или жест на човека срещу нас като обида. По този начин започваме да му крещим – често без причина. А това може да доведе до край на взаимоотношенията.

  1. Несъзнателно вбесявате опонента си

Множество изследвания са доказали, че ако сте ядосани, хората около вас също започват да се ядосват. Този факт показва, че възможността да разрешите конфликт в дадена ситуация драстично намалява.

  1. Не можете да слушате човека срещу себе си както трябва

Гневът притъпява нашата рационалност. Ето защо по време на спор мнението ви за вашия събеседник е по-лошо, отколкото когато сте спокойни. В подобна ситуация не можете да сте безпристрастни към него и да разпознаете по-добрите му качества.

Ако обаче в рамките на даден дебат смятате, че вашият опонент е умен и харизматичен, няма да гледате на проблема толкова сериозно и ще можете да го разрешите по-бързо и по-ефективно.

Източник: BrightSide