Всеки от нас си има такива тренировки от време на време - тренировки, в които имаш чувството, че не си свършил нищо и само си си загубил времето…

Може би защото снощи не си се наспал добре, може би защото съзнанието ти блуждае в работа, задължения и проблеми или пък просто пробваш нещо ново в тренировката си, което се оказва прекалено голямо предизвикателство… А може и просто да не ти е до тренировка в момента? Спи ти се, почива ти се, мързи те? Това е напълно нормално и се случва при всеки в даден момент.

Когато тренираме, въпреки че хич не ни е до това, е лесно да се забравим, че дори и тези не чак толкова ефективни и приятни тренировки също са супер полезни за нас и не са напразни. Наистина!

Въпреки, че винаги е важно да си почиваме и трябва да послушаш тялото си, ако ти казва, че няма достатъчно сили и енергия за тренировка, то липсата на мотивация е нещо съвсем друго – и си струва да се пребориш с нея, защото дори и „най-лошите“ тренировки носят своите ползи.

В тази статия ще разгледаме именно какви са тези ползи и как да се мотивираш да се движиш и да останеш активен дори когато мотивацията ти стига само колкото да се вдигнеш от дивана, за да видиш какво има в хладилника…

Ето защо дори и слабата тренировка е ефективна:

Най-добрата възможна новина е, че независимо дали си направил посредствена тренировка, чувствайки, че си губиш времето, или невероятна 100-процентова тренировка, след която се чувстваш като олимпиец, ползите и от двете са факт!

Това, че те мързи, уморено ти е и хич не ти е до трениране, не означава, че тялото ти е извлякло по-малко ползи от извършеното движение.

Физическата активност, независимо дали човек е мотивиран да я прави или не, неоспоримо подобрява имунната система и лекува хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Доказано е също, че упражненията увеличават нивата на растежни хормони в тялото, особено след силова тренировка. Хормоните на растежа помагат за изграждането на мускулна маса, а мускулната маса ускорява и подобрява метаболизма. Тялото започва да работи по-ефективно и на по-високи обороти.

И това съвсем не са всички ползи от тренировките! Така че, нека разгледаме малко по-подробно физическите и психическите ползи от всяка тренировка, без значение от мотивацията ти за нея:

Подсилва имунитета

Проучванията показват, че упражненията укрепват имунната ни система. Едно такова проучване отбелязва, че: „Практикуването на редовна физическа дейност укрепва имунната система, което предполага полза в отговора на тялото на заразни вирусни болести.“

Укрепва здравето

Много са и проучванията, които показват, че упражненията помагат при хронични заболявания, като тези, споменати по-горе. Мета-анализ от 2006 год. например гласи, че "изглежда има праволинейна [връзка] между физическата активност и здравословното състояние, така че по-нататъшното увеличаване на физическата активност и изграждането на добра физическа форма ще доведе и до допълнителни подобрения в здравословния статус на трениращия."

Подобрява емоционалното състояние и съня

Важно е да сме физически здрави, но емоционалното здраве и добрият сън също са от решаващо значение – а физическите упражнения са чудесни и за тези аспекти на живота. Упражненията повишават нивата на различни химикали в нашето тяло (като допамин, ендорфини и серотонин), които ни карат да се чувстваме добре. С освобождаването на тези химикали и подобрената способност да се представяме по-добре през деня, си осигуряваме и по-добър сън, а в резултат от него – и пълноценно възстановяване и почивка.

Какво да правиш, ако се чувстваш отладнал?

Първото и най-важно нещо - ти познаваш най-добре собственото си тяло. Ако си изтощен, физически те боли или вътрешният ти глас ти казва „НЕ“ - дай си необходимото време за почивка. Ако обаче този вътрешен глас е по-скоро досадно хленчене, че просто ти се спи или те мързи, отколкото истинска аларма за предпазливост, и е физически безопасно да тренираш, по-доброто решение е да го игнорираш и да направиш тренировката си въпреки това. Макар и малко по-лека.