Човек не очаква, че едно просто парче хартия може да причини такава остра болка, но истината е, че порязванията на хартия наистина болят много.

Оказва се, че истинските “виновници” са нервните окончания на върховете на пръстите ви. Ние имаме повече рецептори за болка по върховете на пръстите си, отколкото на повечето други места по тялото си.

“Върховете на пръстите са как изучаваме света, как извършваме малки и деликатни задачи,” казва дерматологът Хейли Голдбах от Калифорнийския Университет в Лос Анжелис. “Така че е съвсем логично да имаме много нервни окончания там, това е нещо като механизъм за предпазване.”

Но специфичната причина за болката от хартиените порязвания стои в самата хартия. Ръбовете на хартията въобще не са тънки и гладки и всъщност нанасят много груби поражения на кожата, в сравнение с порязване с остър нож.

В допълнение, порязванията с хартия обикновено не са достатъчно дълбоки за да активират механизмите за естествена защита на тялото – като например съсирване на кръвта, и така увредените нервни окончания са оставени изложени. За капак, отворените рани се извиват опъват при всяко движение на ръцете докато кожата не се възобнови на мястото на порязването.

Източник: Science Alert