Към първата част

Бременността е време, в което изпитваме колкото надежда и радост, толкова и страхове. Понякога бременните си създават излишно напрежение, когато се вторачат в неща, които не са от голямо значение или просто не са верни. Ето някои неща, от които бъдещите майки не трябва да се тревожат по време на бременността си.

6. ДАЛИ ЛЕЖАНЕТО ПО КОРЕМ ЩЕ ПОВЛИЯЕ НА БЕБЕТО

Според експертите много дами се тревожат, че ще „смачкат“ бебето, докато спят, ако несъзнателно се претърколят по корем. Не се страхувайте – бебчето е добре защитено в утробата. Все пак опитвайте се, когато е възможно, да спите на лявата страна с голяма възглавница за подкрепа.

7. БЕБЕТО ДА НЕ ПОЛУЧАВА ДОСТАТЪЧНО ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗАРАДИ СУТРЕШНОТО ГАДЕНЕ

Един от честите страхове по време на бременността е, че бебето ви може да не получава достатъчно количество витамини и хранителни вещества заради сутрешното гадене на майката, тоест „гладува“. В тежките случаи на сутрешно гадене трябва да се консултирате с лекар, защото наистина това може да причини здравословни проблеми у майката и бебето. Но според специалистите при нормална бременност и обичайното количество сутрешно повръщане бебето ще успее да се сдобие с ценните хранителни вещества въпреки всичко.

8. ДАЛИ БЕБЕТО ЩЕ БЪДЕ ЗАСЕГНАТО ОТ ПЪПНАТА ВРЪВ

Макар и да изглежда като тревожна идея, родилният страх, че бебето ще се удуши в пъпната връв, не е нещо, което си мислите само вие. Ако посещавате редовно акушер-гинеколога си, няма от какво да се тревожите. Той следи за всичко. Ритането на бебето е перфектен начин да следите за поведението му в утробата.

9. СТРАХЪТ ДА НЕ ПАДНЕТЕ И ДА НАРАНИТЕ БЕБЕТО

Когато се придвижвате с градския транспорт, е много по-безопасно да седите, отколкото да стоите. А колкото и да обичате високите токчета, добре е да ги избягвате, тъй като те могат да навредят на краката и позата ви. Бременният корем измества центъра на тежестта в тялото на майката и точно заради това някои дами променят леко походката си. Ако се случи нещо, което ви притеснява, посетете незабавно лекаря си.

10. ДА СЕ СРАВНЯВАТЕ С ДРУГИ МАЙКИ

Със сигурност всяка жена се пита дали от нея ще излезе добра майка. Истината е, че няма точна рецепта за това. Най-доброто, което можете да направите, е да давате всичко от себе си, да сте готова да пренебрегвате себе си, а това ще стане инстинктивно, когато се появи малкото човече. Не се сравнявайте, защото всичко е много индивидуално. Някои дами имат малко коремче и лесна бременност, други пък раждат преждевременно след патологична бременност или преносват децата си, независимо колко перфектен е бил планът им за раждане.

Стресът никога не е бил добър съветник по време на бременност, затова намерете положителен и здравословен начин да си почивате и да загърбите тревожните идеи и ежедневие. Успокойте се, заредете се с много търпение, сили и любов и ще бъдете прекрасна майка!

Цветелина Велчева по материали от Bright Side