Любовта не е лесна на никоя възраст. Нито има правила, нито се оставя да й бъде заповядвано, нито се подчинява на разума. Въпреки че понякога е добре да има известна доза разум, любовта е чувство и наслада.

Любовта обаче може да бъде и мъка. Понякога прекрачваме границата и се вкопчваме в някого, без да си даваме ясна сметка, че се унижаваме, че подронваме достойнството си, а че по този начин отблъскваме човека отсреща още повече.

Дори в най-съвършената връзка има пукнатини. Ако понякога се чувствате като в задънена улица и изпитвате чувство на безизходица, вероятно има причини за това. Според психолозите и експертите по семейните отношения съществуват някои пречки, които се коренят в нашия характер и нашите навици, които ни пречат да имаме пълноценна връзка.

1. Имате прекалено много интереси.

По принцип е хубаво да поддържате различни хобита, да практикувате различни умения, спортове и т.н. Човекът, който не е залепен за партньора си, а има лично пространство, обикновено е щастлив. Но без да прекалявате.

2. Пристрастени сте към телефона си.

Ако отговаряте веднага на всяко съобщение на телефона си; подскачате при всяко позвъняване, няма как партньорът ви да се чувства обичан в тази връзка. Вие също не можете по този начин да гребете с пълни шепи от тази връзка. Ако имате проблем с разминаването между реален и виртуален живот, трябва да си направите  сериозна равносметка.

3. Очаквате всичко да е перфектно.

Това няма как да стане. Само по романтичните филми и книги. Голяма грешка е да пренасяте измислени истории на измислени герои върху реалния си живот. Когато веднъж завинаги приемете, че нито вие, нито партньорът ви сте перфектни, дори споровете могат да бъдат градивни.

4. Сравнявате се с другите.

Най-голямата грешка. Не гледайте другите и не приемайте за чиста монета това, което те ви казват. Нито това, което виждате в социалните мрежи. Не е истинският живот този. Не е истинската любов тази. Струва ви се, че винаги някой е по-щастлив от вас. И сигурно има милиони хора, много по-щастливи от вас. Но щастието няма нужда от класации. Достатъчно е да приемете, че сте в хармония със себе си и се чувствате вътрешно удовлетворени – независимо на кое стъпало в йерархията на живота се намирате.

5. Измисляте си комплекси.

Не харесвате тялото си, не харесвате косата си и т.н. Едва ли някой харесва абсолютно всичко по себе си, но важното е да не позволявате това да изгради комплекси у вас. Обичайте себе с, за да ви обичат и другите.

Цветелина Велчева