Eкспертите са показали много пъти, че пушенето има отрицателно въздействие върху организма като цяло. Но за много хора спирането на цигарите е сериозно психологическо предизвикателство или просто им липсва мотивацията да променят навиците си.

Експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са публикували данни, които показват промените, които настъпват с когато човек се откаже от вредния навик.

Невероятно, но само 20 минути, след като изгасите последната цигара, започва редица от промени, които ще продължат с години.

20 минути

Функциите на сърцето се връщат към нормалното. Капилярите и съдовата мрежа се завръщат към по-здравословно състояние.

12 часа

Нивото на въглероден оксид в кръвта пада, докато нивото на кислород се увеличава. Съставът на кръвта се връща към нормалното.

От две седмици до три месеца

Рискът от инфаркт намалява. Симптомите на пристрастяване отшумяват. Кръвообращението в периферните съдове се засилва. Белодробната тъкан се възстановява и функцията на белите дробове значително се подобрява.

От един до девет месеца

Кашлицата и хриповете, причинени от пушенето, се изчистват, макар и не незабавно – дробовете изискват много време да се освободят от вредните субстанции, които са се натрупали в тях.

Една година

Нуждата от тютюн изчезва. Кожата придобива здравословен цвят и еластичността се подобрява. Рискът от исхемична болест на сърцето пада с 50%.

5 години

Кръвообращението се възстановява напълно. Рискът от сърдечен удар се връща до нивото, което е при непушачите. Нервната и имунната система функционират няколко пъти по-добре.

10 години

Рискът от рак на белите дробове е два пъти по-малък от този на пушачите. Рискът от рак на устната кухина, на гърлото, хранопровода, бъбреците и панкреаса намалява.

15 години

Рискът от исхемична болест на сърцето и рискът от рак са точно същите, каквито и при непушачите.

Източник: Bright Side