Ако някога сте си мечтали за тройка, за среща със сексапилен непознат, който ви връзва с белезници за леглото, или за партньор, който ви говори мръсотии по време на половия акт, не сте сами.

Изследователят Джъстин Лемилър от института „Кинси“ е интервюирал 4175 американци относно техните сексуални фантазии. При това специално за своята книга Tell Me What You Want (кажи ми какво искаш). Какво точно открива? Ето какво споделя Лемилър пред Insider.

Според него е невъзможно да генерализираме потенциалните мотивации за конкретна сексуална фантазия, тъй като двама души могат да копнеят за нея по напълно различни причини.

„Нашите фантазии са изключително сложни и степента на наблягане и фокуса върху секса се различават от човек до човек, тъй като това, което намираме за еротично (или което ни възбужда) е изключително различно за всеки“, обяснява Лемилър.

Неговото изследване обаче открива няколко припокриващи се фактора, поради които хората фантазират. Често емоционалните нужди са свързани с онова, което намираме за секси.

Ако фантазирате за романтика и страст, най-вероятно се страхувате от изоставяне

Емоционалните нужди могат да се проявят във фантазия, която е изключително романтична и страстна.

Лемилър казва, че хората, които се страхуват от изоставяне и се борят с тревожно привързване, са „по-склонни да имат романтични и страстни фантазии, тъй като се опитват да успокоят в себе си чувството на несигурност.“

Когато мечтаят за човек, който ги обсипва със страст и любов, те могат да се отпуснат и да се фокусират върху сексуалната наслада, допълва той.

Ако фантазирате за тройка със своя партньор, вероятно жадувате за внимание

По време на своето изследване Лемилър открива, че една от най-често срещаните фантазии е тази за тройките.

Когато хората мечтаят за тройка със своя партньор и друг човек, то това най-често се дължи на факта, че те искат цялото внимание да е върху тях.

Ако някой фантазира за тройка с друга двойка, то той най-вероятно жадува за приключение, а не за внимание.

Ако искате да бъдете доминирани в спалнята, най-вероятно копнеете да изгубите контрол

Подчинението (или желанието да бъдете доминирани от своя секс партньор) е друга популярна фантазия – и при мъжете, и при жените, казва Лемилър.

Често тази фантазия се включва към акронима БДСМ - субкултура, основаваща се на еротичния обмен на власт, нетрадиционни форми на сексуални отношения, базирани на ролеви игри на господство и подчинение.

Защо хората фантазират, че партньорите им ги доминират? Най-често срещаната причина за това е, че по този начин те се чувстват обожавани, тъй като човекът отсреща им демонстрира, че е привлечен към тях по един неустоим и непреодолим начин.

Хората, които изпитват тревожност, свързана по една или друга причина със секса, също клонят към подобни фантазии, тъй като по този начин те предоставят пълен контрол над другия и се отърсват от напрежението, асоциирано с половия контакт, както и от очакването, че трябва да покрият някакви изкуствено наложени стандарти.
„Смята, че много хора намират подчинението за особено освобождаващо изживяване, което им позволява да излязат от главата си и да се насладят на момента“, обяснява Лемилър.

Ако имате чувството, че сексуалните ви фантазии са табу, то вие сте отворени към нови неща

Твърдението, че зад сексуалните фантазии на всеки един от нас се крият дълбоки психологически причини, е погрешно. В своето изследване Лемилър открива, че хората, които често фантазират или чиито фантазии са по-голямо табу от тройка и БДСМ, просто имат по-богато въображение и са по-отворени към новите неща (за разлика от онези, които фантазират по-малко).

Хората, които са по-отворени към нови изживявания, „фантазират по-често за почти всичко, включително наистина необичайни и странни сценарии“, допълва Лемилър.

От психологическа гледна точка тук не се крие някакъв по-дълбок проблем, категоричен е той – „просто означава, че тези хора обичат да мислят много. Затова трябва да бъдем малко по-внимателни в случаите, когато казваме, че нашите фантазии крият някакъв по-дълбок смисъл, защото понякога това просто не е така“.

Хората, които са по-възрастни, обикновено имат повече сексуални фантазии

На последно място, Лемилър открива, че хората, които са в 40-те или 50-те и които са в сериозна моногамна връзка, фантазират по-често от по-младите.

Причината за това е ясна – те просто искат да излязат от рутината на своя сексуален живот и да опитат нещо ново.

„Когато е налична нуждата за новост (а това най-често се наблюдава при сериозните моногамни връзки), хората използват своите фантазии, за да се освободят по един своеобразен начин и да посрещнат тази нужда“, казва Лемилър.

Източник: IFLScience