Най-доброто време за сън е около 8 часа. Често обаче сънят ни е накъсван или много по-кратък, защото ни влияят различни фактори. За целта трябва да се освободим от тях и да се опитаме да извлечем най-доброто, което можем от нощната почивка. Тя е изключително важна не само за физическото, но и за психическото ни здраве.

Ето някои съвети, с които има голям шанс да спите като бебе:

1. Приспете проблемите.

През деня събираме стотици и дори хиляди мисли: добри и лоши, тревоги и  радости. Всички те обаче ни натоварват емоционално и ни пречат да заспим спокоен и дълбок сън. Особено хората с по-богато въображение много трудно могат да се освободят от преживяното през деня и започват разиграване на различни сценарии.

Съветваме ви да запишете мислите си, преди да си легнете. По този начин мозъкът ви вече ще е имал възможността да ги анализира и обмисли и когато дойде време за сън, да се отпуснете.

2. Лягайте си навреме.

Научно доказано е, че късното лягане (след полунощ) е съпътствано с негативни мисли и превъзбуда. Направете всичко възможно да си легнете до 23 ч.

3. Пригответе се за сутринта.

Вместо да обикаляте сутрин в търсене на чиста риза, подходящо облекло или документите, които ви трябват за деня, можете да и направите услуга, като подготвите всичко, което ви трябва за следващия ден, от предишната вечер. Това ще ви даде подсъзнателно усещане за спокойствие.

4. Повтаряйте си окуражителни фрази.

Отначало ще ви се стори глупаво, но ако упорствате, ще видите, че върши работа. Повтаряйте си окуражителни фрази като: „Освобождавам се от днешните тревоги.“; „Забравям за всички проблеми.“ или „Всичко е наред“.

5. Изключете устройствата.

Без интернет и социални мрежи. Няма да пропуснете нищо, ако не браузвате преди сън. Започнете ли веднъж, рискувате да се увлечете в продължително скролване и съответно да се разбудите и да нарушите съня си.

6. Четете книга преди лягане.

По възможност не от киндел или от таблет. Четете истинска книга със страници и корици. Ще се пренесете в доброто старо време и мигновено ще придобиете усещане за отпускане и спокойствие. А скоро след това и ще ви се доспи.

7. Заемете удобна поза за сън.

Ако обичате да спите настрани, спете на лявата си страна, защото това ще подобри кръвообращението ви.

Ако спите по гръб, е твърде вероятно да имате проблеми с хъркането.

Спането по корем не е много добра идея, защото влияе зле на гръбначния ви стълб.

8. Създайте си рутина.

Независимо колко просто нещо е това, то върши работа. Неслучайно на малките деца им се създава режим, който да следват. Направете го и вие. Например поставяйте възглавниците си по определен начин и така мозъкът ви ще знае, че идва време за почивка и сън.

Bright Side