Да се разделиш с някого е тежко. Всеки изглежда има свои собствени срокове и начини да преживее раздялата. Докато някои сякаш завъртат един ключ и край, всички имаме по един приятел (или сме този приятел) който вече три месеца всяка вечер разглежда профила на бившата половинка и праща купища съобщения в нетрезво състояние. 

Ако вие сте този човек, разбираме ви. Може да е невероятно трудно да прережеш връзките и да продължиш напред. Но има ли начини това да се случи по-бързо?

Тъкмо това се стреми да разкрие новото видео на Bustle Love, Factually. Има ли начин, който да ни помогне да продължим напред по-бързо? Повечето ми приятели се кълнат, че най-добрият начин е „клин клин избива“, други се придържат към добрите стари романтични комедии, но кое е най-ефективното?

Според експертите начинът, по който съумяваме да се справим с болката от раздялата, се дължи предимно на нашето състояние на духа и гледна точка (не че е лесно да контролираш това). 

Eто какво е нужно да знаете, за да преодолеете раздялата колкото се може по-скоро. 

1. Ако интернализирате отхвърлянето, е по-трудно.

Лорън Хау, учен от Станфордския университет, е работила заедно с екип от други изследователи върху проучване, обхващащо над 800 души, което открива нещо важно: хората, които интернализират отхвърлянето, се справят по-трудно с разделите. 

Това са хората, които гледат на отхвърлянето като отражение на тях самите – доказателство, че те не са достатъчно добри или достойни за обич. Те по-трудно успяват да продължат напред в сравнение с хората, които си мислят, че отхвърлянето е естествена част от живота – или дори възможност за учене и израстване.

2. Хората с фиксирано мислене страдат повече от хората, мислещи за израстване.

Хау открива, че хората с фиксиран начин на мислене, които са убедени, че личността не може да се промени, прекарват повече време в размисли за бившите си половинки отколкото хората, които са убедени, че личността може да расте и да се променя.

3. Но много проучвания са установили, че характерът има биологични измерения и е донякъде фиксиран.

Да, има такова нещо: личностните черти са донякъде фиксирани. Д-р Лора Браун, специалист в областта на невронауките, споделя пред Bustle, че личността е до голяма степен биологична, но „имаме нужда да умеем да преоткрием себе си“. Това е важна част от преодоляването на раздялата.