Учени, изследващи сънищата, обявиха, че наложеното в обществата правило да се започва работа и училище преди 10 часа сутринта е "изтезание за организма". Това съобщават редакторите на сайта Abcfact.ru.

За много деца и възрастни събуждането преди изгрев слънце е трудно предизвикателство. В тази връзка група учени от Института за сън и циркадна неврологията към Оксфордския университет заявява, че за да сме истински продуктивни, началото на учебните занятия в училище както и на работа не трябва да започват преди 10 часа. 

Биоритмите варират в зависимост от възрастта и човек не може да ги промени. Ако се опитва, организмът страда от това, изтъкват учените. Ежедневните биоритми на възрастния човек са в противоречие с обичайната схема на работа от 9 до 17 ч., докато не навърши 55 години, твърди д-р Пол Кели от Института. Същото е и при децата и юношите. Организмът на един подрастващ не може да функционира правилно, ако детето принудително се събужда твърде рано. Юношите трябва да започват и завършват деня си по-късно, отколкото по-малките деца или хората на средна възраст.

"В периода, когато сме на 18, 19 или 20 години, събуждането и заспиването се случват с до 3 часа по-късно от общоналожените. Това е съвсем естествено и не може да се контролира. В смисъл, че не можете да го промените", казва Кели.

Експертът обяснява, че причината повечето хора да се събуждат с помощта на будилник, е защото те не могат да се събудят по естествен начин във времето, което е необходимо, за да се приготвят за работа или училище в усановените от обществото часове. Специалистът вярва, че учениците до 10-годишна възраст трябва да започват училище в 8:30, от 16 годишни - в 10 часа и на 18 години - в 11 часа . В същото време, работа трябва да започваме в 10 часа, а в 9 - само след навършване на 55 години.

За това твърдение има научни доказателства. Според Националната фондация за съня (National Sleep foundation), през юношеството хормонът мелатонин, който регулира нашия вътрешен часовник, започва да се произвежда около 23 часа. Този процес приключва късно сутринта, което ни пречи да ставаме рано. "Като цяло, ние сме общество, което страда от недостиг на сън, но 14-24 годишните страдат от липса на сън  повече, в сравнение с другите групи. Това представлява сериозна опасност за здравето, настроението, способността ни за учене и психичното ни здраве", обяснява Кели.

Д-р Пол Кели заявява, че лишаването от сън е проблем с международен обхват и установената система причинява сериозна вреда не само на физическото, но и на психическото здраве, а така също и на образователната система. Той добавя, че увеличеният риск от диабет и шизофрения и фактът, че психичните заболявания започват да се проявяват на възраст между 11 и 24 години, изобщо не са случайни.

Източник: Мениджър Нюз